ROTTERDAM - De Nederlandse volleyballers hebben voorlopig voorkomen dat ze volgend jaar niet mee mogen doen aan het Europees kampioenschap.

Het team van bondscoach Peter Blangé versloeg zaterdag in de beslissende wedstrijd in groep F concurrent Macedonië in het Topsportcentrum in Rotterdam met 3-0 (25-20 25-16 25-20). Oranje, dat in 1981 voor het laatst ontbrak op het EK, eindigde zo als tweede.

Ook het slotduel tegen groepswinnaar Portugal, dat niet meer ter zake deed voor de eindklassering, eindigde zondag in 3-0 voor het thuisland: 25-22 25-21 25-14.

Estland

In twee beslissingswedstrijden tegen Estland, dat in een andere poule ook tweede werd, moet Nederland in september kwalificatie zien af te dwingen. Eerst wacht de komende periode de World League. ''Zo heb ik de jongens een lange periode bij elkaar'', zei Bangé. ''We krijgen nu ruimte om het team verder te laten groeien. Als coach ben ik daar blij mee.''

Nederland herstelde zich tegen Macedonië van de verrassende nederlaag (3-2) van een week eerder in Skopje, waar het eerste deel van het kwalificatietraject plaatsvond. Ook Portugal was toen met 3-0 te sterk, zodat uitschakeling behoorlijk dichtbij kwam.

Beide nederlagen kwamen hard aan bij Oranje, dat zich voor eigen publiek wilde revancheren in de wetenschap dat tegen Macedonië alleen een zege zou volstaan. Blangé startte met dezelfde spelers als in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Zweden van vrijdag. Dat waren Yannick van Harskamp (spelverdeler), Rob Bontje en Wytze Kooistra (middenblokkering), Niels Klapwijk (diagonaal), de passer-lopers Jeroen Rauwerdink en Dick Kooy en libero Jelte Maan. Ook Kay van Dijk en Jeroen Trommel kregen speeltijd.

Kooy

Nederland maakte een gretige indruk en nam aan de hand van uitblinker Kooy al snel een ruime voorsprong en stond die niet meer af: 25-20. Alleen aan het begin van de tweede set kon Macedonië eventjes partij bieden. Oranje kwam achter met 8-6, maar nam daarna het initiatief over en pakte alsnog overtuigend de set: 25-16.

Ook de derde set leek overtuigend naar het thuisland te gaan. Het team van Blangé, dat dit toernooi niet kon beschikken over de belangrijke schakel Robert Horstink, gaf echter een ruime voorsprong uit handen (15-16). Oranje was echter op tijd weer bij de les: 25-20.

''Ik vind het mooi om dit te zien'', zei Blangé, die komende week naar Zuid-Korea reist voor de start van de World League. ''Als je in de allesbeslissende wedstrijd dit niveau naar boven kunt halen, vind ik dat knap. Een compliment voor de spelers.''