MEDEMBLIK - Nederland heeft er een nieuwe zeilprinses bij. De 21-jarige Marit Bouwmeester uit het Friese Wartena beleefde bij de 26e editie van de Delta Llyod Regatta in Medemblik haar grote doorbraak.

Koel, vastberaden en tactisch slim stuurde de ambitieuze blondine haar bootje in de olympische Laser Radial-klasse naar de eindzege in het vijfde wereldbekertoernooi. ''Supervet'', sprak ze vrolijk na haar indrukwekkende machtsgreep.

Ook de 470-wereldkampioenen Lisa Westerhof en Lobke Berkhout hadden op de Noord-Hollandse wal alle reden tot lachen.

Koningskoppel

Na een matig voorseizoen, met de negende plaats als hoogste eindklassering in de wereldbeker, liep het gezamenlijke debuut van het 'koningskoppel' bij het jaarlijkse zeilspektakel op het IJsselmeer wel goed af.

Met de zilveren medaille op zak gaat het duo zich nu intensief voorbereiden op het komende WK in Scheveningen (half juli).

Stijl

Bouwmeester sloot zondag een ijzersterke zeilweek in stijl af. Het natuurtalent won de medalrace met grote voorsprong. Daarmee stelde ze haar tweede wereldbekerzege, na de primeur in december vorig jaar in Melbourne, glorieus veilig.

Bij het WK in juli in Schotland wil de nieuwe blikvanger van het Watersportverbond opnieuw vlammen. De komende maand wacht een intensief trainingskamp waarin ook haar fysieke fitheid de nodige aandacht zal krijgen.

Bouwmeester leidde in Medemblik vanaf de eerste dag. Inclusief de finale, zondag in de regen en bij lichte wind, schreef ze vijf van de elf races op haar naam.

Genoten

''Het was een geweldige week'', liet het eerstejaars kernploeglid glunderend weten. ''Met de bootsnelheid zat het goed en de windvlagen hier op het IJsselmeer pikte ik eveneens prima op. Ik heb ervan genoten.''

Bouwmeester, die haar leidende positie op de wereldranglijst in haar klasse verstevigde, koesterde tevens de mentale hardheid die ze in Medemblik opdeed.

''Ik heb hier onder druk moeten presteren. Vanaf de eerste race stond ik tenslotte op de eerste plaats. De concurrentie kwam zaterdag nog aardig dichtbij, maar ik heb mezelf in de finale niet gek laten maken."

"Die ervaring heb ik nodig als ik over twee jaar in Londen olympisch goud wil winnen. Maar laat ik eerst maar eens voor langere tijd de Laser Radial-klasse gaan domineren.''

Succes

Westerhof en Berkhout verdedigden zaterdagavond in de afsluitende medalrace met succes hun tweede plaats. Het Nederlandse duo eindigde in de finale als derde. Dat was ruim voldoende voor zilver. Die medaille zorgde voor opluchting bij de 470-toppers, die samen hard toe waren aan een nieuw succesje.

''Dit geeft een lekker gevoel voor het WK in Scheveningen. We zijn weer op de goede weg. We gaan nu heel veel trainen op de Noordzee bij Den Haag om die verraderlijke stroming een beetje te leren kennen'', blikte viervoudig wereldkampioene Berkhout gretig vooruit.