BLED - De Nederlandse roeiteams hebben uitstekend gepresteerd bij het wereldbekertoernooi in het Sloveense Bled. Zowel de vrouwen- als de mannen Acht veroverden het zilver.

De vrouwenploeg van de routiniers Femke Dekker en Nienke Kingma nam meteen na de start de tweede plaats in en stond die klassering in de race over 2000 meter niet meer af.

De achterstand op de winnende boot van Groot-Brittannië bedroeg een ruime seconde. China eindigde als derde in de finale met slechts vijf boten, op anderhalve seconde van Oranje.

De Nederlandse vrouwen Acht won vorig jaar brons bij de wereldkampioenschappen in Poznan.

Talenten

De jonge talenten Kirsten Wielaard, Olivia van Rooijen en Wianka van Dorp waren toen nog niet van de partij. De laatste twee roeisters kwamen vorig jaar samen zonder veel succes in de twee-zonder uit.

Ook de vernieuwde en verjongde Holland Acht leverde een knappe prestatie in Slovenië. Het team van kopman Diederik Simon (drie olympische medailles) behaalde zilver.

Aan kop

Oranje lag zelfs het grootste deel van de finale aan kop, maar moest in de eindfase van de race over 2000 meter toch nog Groot-Brittannië laten voorgaan. De marge tussen de twee boten bedroeg uiteindelijk ruim een seconde: 5.36,61 tegen 5.37,74.

De Nederlandse Acht kende in Slovenië vijf nieuwelingen. Alleen Simon, Olav van Andel en Jozef Klaassen zaten vorig jaar in het team dat bij de WK in Polen brons behaalde.