PASSO DEL TONALE - Opnieuw maakten Bauke Mollema en Steven Kruijswijk indruk tijdens een bergetappe in de Ronde van Italië. Kopman Mollema kwam zaterdag na vier zware beklimmingen als achtste over de streep, op 50 tellen van winnaar Johann Tschopp.

En kort achter klassementstoppers als Ivan Basso, David Arroyo, Cadel Evans.

Met de afsluitende tijdrit op zondag voor de boeg lijkt de twaalfde plaats voor de rondedebutant van de Rabi-ploeg vast te staan.

''De jongens hebben het meer dan geweldig gedaan'', meende ploegleider Nico Verhoeven met een blik naar de daguitslag en het algemeen klassement.

Ardila

Mollema achtste in de rit, Kruijswijk veertiende en Mauricio Ardila wat achterop door een val. In het algemeen klassement heeft de Rabo-ploeg drie man bij de top twintig. Naast Mollema ook nog Ardila (vijftiende) en Kruijswijk (achttiende).

Kruijswijk werd pas op het laatste moment aan de Giro-ploeg toegevoegd als vervanger van de zieke sprinter Oscar Freire.

''Zelfs de grootste optimist kon dit niet voorspellen. We zijn dik en dik tevreden, we stappen met een heel goed gevoel uit deze Giro. Dit debuut in grote ronde pakken ze Mollema en Kruijswijk niet meer af'', complimenteerde Verhoeven zaterdag zijn talentvolle jongens.

Plompverloren

''Ik ben er plompverloren ingestapt. Zonder specifieke training voor een grote ronde, zonder enig gevoel wat ik kon verwachten. Zonder illusies'', kijkt debutant Kruijswijk op de site van de Rabo terug op zijn opzienbarende rondedebuut. 

''Het is na de moeilijke dagen in Nederland steeds beter gegaan. In de bergen heb ik nooit een slechte dag gehad. Uiteindelijk had ik drie grote doelen voor ogen: Iets voor de ploeg betekenen, in de moeilijke etappes op tijd binnen komen en Verona halen.''

''Ik ben het meest tevreden met de bevestiging dat ik drie weken lang op dit niveau kan meekomen. Dit is bijna een ongelooflijk verhaal.''