MOSKOU - De Nederlandse tafeltennisvrouwen zijn op het wereldkampioenschap voor landenteams in Moskou als achtste geëindigd. Na het verlies zaterdag tegen Zuid-Korea (0-3) verloor Oranje ook het duel om de zevende plaats met 2-3 van Hongarije.

De nederlaag tegen de Hongaarse vrouwen betekende dat Nederland kwalificatie voor de World Team Cup misliep.

De Nederlandse speelsters maakten tegen Hongarije een vermoeide indruk. Li Jie en Li Jiao begonnen het duel met een nederlaag tegen respectievelijk Petra Lovas en Georgina Pota.

Elena Timina hielp Oranje echter terug in de wedstrijd met een zege op Szandra Pergel. Li Jie herstelde het evenwicht vervolgens met winst op Pota.

Li Jiao nam het beslissende duel voor haar rekening. Ze verloor met 1-3 van Lovas. ''Ik ben niet eens moe, maar gewoon kapot'', vatte Li Jie de laatste dagen samen.

Kansloos

Oranje verwachtte kennelijk zaterdag weinig van het eerste duel tegen Zuid-Korea. Bondscoach Chen Zhibin liet Li Jiao en Li Jie buiten de ploeg. Het resultaat was een kansloze nederlaag: 0-3.

Linda Creemers kwam nog het dichtst bij een zege. Tegen Seok Ha-Jung, de nummer 28 van de wereld, won ze de eerste game met 11-4 waarna ze het tweede bedrijf pas in de verlenging verloor (10-12).

Daarna trok de Zuid-Koreaanse het duel naar zich toe: 8-11 9-11. Carla Nouwen en Elena Timina wisten tegen de sterkte Aziatische tegenstandsters geen enkele game te winnen.

''We hebben een mooi, spannend maar vermoeiend WK gespeeld met als hoogtepunt de plaats bij de beste acht van de wereld en een prima duel tegen topfavoriet China'', keek Chen Zhibin terug op het evenement.

Mannen

De Nederlandse mannen verloren in Moskou in de tweede divisie ook hun laatste duel, tegen Canada: 0-3.

Daardoor eindigde de ploeg van scheidend bondscoach Danny Heister als 48e en laatste. Bij het volgende WK zal Nederland daardoor in de derde klasse moeten uitkomen.