ROTTERDAM - De Nederlandse volleyballers houden uitzicht op deelname aan het Europees kampioenschap van volgend jaar.

Het team van bondscoach Peter Blangé versloeg zaterdag in het Topsportcentrum in Rotterdam Macedonië met overtuigende cijfers: 3-0 (25-20 25-16 25-20).

Oranje is door de overwinning zeker van de tweede plek in groep F, achter Portugal. De Portugezen kwalificeren zich rechtstreeks voor het EK.

Play-offs

Nederland moet in september deelname voor dat toernooi zien af te dwingen. In de play-offs is Estland, dat als tweede eindigde in groep D, de tegenstander.

Een week eerder liet Nederland zich in Skopje, waar het eerste kwalificatiedeel voor het EK plaatsvond, nog verrassen door Macedonië: 3-2. Die nederlaag kwam hard aan. Oranje wilde zich zaterdag revancheren en wist dat alleen een zege zou volstaan.

Blangé startte met dezelfde spelers als in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Zweden van vrijdag.

Dat waren Yannick van Harskamp (spelverdeler), Rob Bontje en Wytze Kooistra (middenblokkering), Niels Klapwijk (diagonaal), de passer/lopers Jeroen Rauwerdink en Dick Kooy en libero Jelte Maan. Ook Kay van Dijk en Jeroen Trommel kregen speeltijd.

Gretig

Nederland maakte een gretige indruk en nam aan de hand van uitblinker Kooy al snel een ruime voorsprong en stond die niet meer af: 25-20.

Alleen aan het begin van de tweede set kon Macedonië eventjes partij bieden. Oranje kwam achter met 8-6, maar nam daarna het initiatief over en pakte alsnog overtuigend de set: 25-16.

Horstink

Ook de derde set leek overtuigend naar het thuisland te gaan. Het team van Blangé, dat dit toernooi niet kan beschikken over de belangrijke schakel Robert Horstink, gaf echter een ruime voorsprong uit handen (15-16). Oranje was echter op tijd weer bij de les: 25-20.

Voordat Nederland het opneemt tegen Estland wacht eerste het toernooi om de World League. Komende week reist het team voor de eerste wedstrijden van dat toernooi naar Zuid-Korea.