BLED - Nederland komt zondag op de derde en laatste dag van het eerste wereldbekertoernooi roeien in Bled uit in vijf finales.

Oranje had op acht olympische nummers in Slovenië ingeschreven. De Holland Acht bij de mannen verzekerde zich vrijdag al van een startbewijs voor de eindstrijd.

Ook de Nederlandse vrouwen Acht strijdt zondag om de medailles. De ploeg van routinier Femke Dekker won zaterdag de voorwedstrijd, die werd gehouden om de baanindeling voor de finale te bepalen.

In Bled verschenen bij de vrouwen slechts vier Achten aan de start voor deze demonstratierace.

Maaike Head en Rianne Sigmond plaatsten zich voor de eerste keer gezamenlijk voor de finale in het wereldbekercircuit. Het koppel van de Rotterdamse roeivereniging Skadi eindigde in de halve finale van de lichte dubbeltwee op de tweede plaats.

Laatbloeiers

Vorig jaar vielen de twee laatbloeiers bij de wereldbekers in Banyoles (zevende) en Luzern (elfde) en bij de WK in Poznan (negende) nog buiten de A-finale.

De nieuwe dubbelvier bij de vrouwen haalde de finale dankzij een sterke zege in de herkansing. Het Nederlandse team bestaat uit debutant Nicole Beukers, Chantal Achterberg, Carline Bouw en Annemiek de Haan.

De lichte vier-zonder bij de mannen eindigde zaterdag in de halve finale dankzij een sterke eindsprint op de tweede plaats in 6.10,75, kort achter Italië (6.10,53) en nipt voor Zwitserland (6.10,90).

Vincent en Tycho Muda, Roeland Lievens en Tim Heijbrock, vorig jaar zesde bij de WK na een technische fout, gaan zondag voor een medaille in Bled.

Braas

Roel Braas (skiff) en David Kuiper/Mitchel Steenman (twee-zonder) konden zich zaterdag in de halve finales niet onderscheiden. Braas eindigde als zesde, Kuiper en Steenman kwamen als vijfde over de finish.

De drie roeiers zijn zondag in Bled in de B-finale actief. Arnoud Greidanus en Jaap Schouten stelden zaterdag teleur met de vierde plaats in de C-finale van de lichte dubbeltwee.