MOSKOU - Tijdens de Olympische Spelen van Londen (2012) zal elk land nog maar twee tafeltennissers mogen inschrijven voor het enkelspel. Bij de Zomerspelen van Peking waren er dat nog drie.

Met deze maatregel probeert de internationale tafeltennisfederatie wederom de dominantie van grootmacht China te beknotten. Twee jaar geleden veroverde China in het enkelspel alle beschikbare medailles.

Medailles

Dat scenario zal in Londen dus niet meer mogelijk zijn. ''We hebben ervoor gekozen om meer landen te laten deelnemen én te vechten voor de medailles'', legde ITTF-voorzitter Adam Sharara uit. ''In eerste instantie was China tegen dit voorstel, maar uiteindelijk waren ze ervan overtuigd dat dit het beste is voor de sport.''

Eerder legde de ITTF de exodus van Chinese tafeltennissers naar andere landen aan banden, om daarmee te voorkomen dat de volledige wereldtop alleen maar uit (ex-)Chinezen bestaat.

Landenwedstrijd

Naast het individuele toernooi wordt in Londen ook een landenwedstrijd gehouden. Daarin blijven de teams gewoon bestaan uit drie spelers.

Voor Nederland heeft dit besluit overigens geen grote gevolgen. Ons land beschikt over twee topspeelsters: Li Jie en Li Jiao.