MONTE CARLO - De internationale atletiekfederatie IAAF wil in drie jaar 20 miljoen dollar (16 miljoen euro) bezuinigen. Op die manier hoopt de overkoepelende atletiekorganisatie de gevolgen van de economische crisis tegen te gaan.

De bezuinigingsvoorstellen kwamen vrijdagavond op tafel bij een vergadering van het dagelijks bestuur van de IAAF in Monaco. In augustus moet de council van de instantie de plannen goedkeuren.

De plannen om de kosten te beteugelen, betreffen alle geledingen van de IAAF. De bezuinigingsoperatie en de inkomsten uit de Olympische Spelen in Londen (naar verwachting ongeveer 28 miljoen euro) moeten het huishoudboekje van de atletiekorganisatie weer op orde brengen.

Tegenvallers

De IAAF is hard geraakt door de tegenvallende inkomsten uit tv-rechten en marketing. De WK indoor dit jaar in Doha werd bijvoorbeeld in veel (grote) atletieklanden niet uitgezonden wegens het torenhoge prijskaartje.

De Britse krant Daily Mail schreef in maart dat de IAAF op weg was naar een bankroet. De atletiekorganisatie ontkende dat. De IAAF zegt 64 miljoen euro aan reserves te hebben.