MOSKOU - De Nederlandse tafeltennissters doen tijdens het wereldkampioenschap voor landenteams niet meer mee om de medailles. Oranje verloor vrijdag in de kwartfinale, zoals verwacht, met 0-3 van China.

Li Jiao, Li Jie en Carla Nouwen schoten tekort tegen hun Aziatische opponentes. China, topfavoriet in Moskou, is al zeventien jaar op de WK voor landenteams ongeslagen.

De Nederlandse ploeg van bondscoach Chen Zhibin gaat verder in de strijd om de plaatsen vijf tot en met acht. Zuid-Korea is daarin de eerste tegenstander.

Tempo

Nederland verraste donderdag tegen Polen en liet zich vrijdag ook niet naar de slachtbank voeren. Li Jiao nam het op tegen de nummer één van de wereldranglijst, Liu Shiwen.

De 37-jarige Nederlandse verloor de eerste game maar net, maar sloeg in de tweede de Chinese van de tafel (11-2). Liu Shiwen gooide daarna het tempo omhoog en won de partij met 11-5 en 11-9.

Enerverend

Li Jie speelde frank en vrij tegen Ding Ning, de nummer vier van de wereld. Het werd een enerverend duel, waarin de 26-jarige Nederlandse 'onmogelijke' ballen terug op tafel bracht en met haar frisse spel ook nog eens twee games wist te veroveren.

Bij 10-7 in de beslissende vijfde game sloeg de Chinese toe op haar tweede matchpunt. Carla Nouwen was vervolgens kansloos tegen Guy Yan, tweevoudig wereldkampioene (0-3).