ROME - De Nederlandse ruiterequipe heeft ook in de tweede wedstrijd van de FEI Nations Cup teleurgesteld. Het Oranje-viertal eindigde vrijdag in Rome als tiende. Alleen Polen, gepromoveerd naar de mondiale elite, deed het in de eerste manche nog slechter. Bondscoach Rob Ehrens zag zijn selectie in het eerste parcours 17 strafpunten oplopen.

Eric van der Vleuten was de gunstige uitzondering. De geroutineerde Brabander maakte met VDL Groep Utascha geen enkele fout. Leopold van Asten (met VDL Groep Santana B onder het zadel).

Albert Zoer (Uraya) en Leon Thijssen (Tyson) konden dat voorbeeld van hun frontman niet volgen. Ze schreven respectievelijk 9, 12 en 8 strafpunten bij. Dat betekende meteen ook geen startrecht meer in de tweede omloop.

Falen

''Als ze de bovenste palen maar laten liggen, dan hebben we na afloop niets te klagen'', zei Ehrens nog goedgemutst na de verkenning van de opstelling der hindernissen. Het parcours leek goed te doen, toch bleven maar veertien combinaties foutloos. ''Waarom lukt het de Spanjaarden en Italianen wel en falen wij?'', vroeg Thijssen zich boos en vertwijfeld af.

Volgens Ehrens is het antwoord niet moeilijk te bedenken. ''Utascha en Uraya zijn beiden negen jaar jong, Tysion is net tien en Santana elf. Die missen nog net de ervaring of constantheid voor topprestaties. We wisten mede daardoor dat het voor ons een lange, moeilijke zomer zou gaan worden.'' Volgende maand krijgt hij voor eigen publiek een herkansing tijdens het CHIO van Rotterdam.

Eerste prijs

De eerste prijs van 64.000 euro was opnieuw voor Frankrijk, net als in La Baule. Penelope Leprevost (Mylord Carthago), Kevin Staut (Silvana), Nicolas Delmotte (Luccianno) en Patrice Delaveau (Katchina Mail) kwamen op het fraaie landgoed Piazza di Siena tot slechts 4 strafpunten, met aftrek van het slechtste resultaat in beide manches.

Het Franse kwartet bleef daarmee Groot-Brittannië en Ierland voor. De Ieren deelden de derde plaats met de verrassende Spanjaarden..