ROTTERDAM - De nederlagen tegen Portugal en Macedonië in de kwalificatie voor het Europees kampioenschap werkten lang na bij de Nederlandse volleyballers.

Het team van bondscoach Peter Blangé sloeg vrijdag in het Topsportcentrum van Rotterdam, bij de start van deel twee van het plaatsingstoernooi, de frustraties tegen het zwakke Zweden van zich af: 3-0 (25-14 25-14 25-18). Nederland houdt daardoor uitzicht op deelname aan het EK van volgend jaar.

''Er moest iets veranderen'', zei passer/loper Jeroen Rauwerdink, een van de uitblinkers vrijdag. ''We hebben bij elkaar gezeten en gezegd: dit gaat ons niet meer gebeuren. Zeker niet in eigen land. Als team hebben we goed gereageerd en ons eigen spelletje gespeeld. Al is Zweden niet van zo'n hoog niveau. Tegen Macedonië moet het zaterdag gebeuren.''

Onhaalbaar

Oranje verloor vorige week in Skopje met 3-2 van Macedonië, terwijl Portugal met 3-0 te sterk was. De eerste plaats, goed voor rechtstreekse kwalificatie, is daardoor nagenoeg onhaalbaar. Nederland moet zich richten op plek twee, die recht geeft op een herkansing in september tegen de nummer twee uit de groep die bestaat uit Duitsland, Estland, Montenegro en Kroatië.

Tegen Zweden, dat laatste staat in groep F en tot dusverre alleen tegen Macedonië een set pakte, werd Nederland geen moment serieus getest. Blangé startte met Yannick van Harskamp als spelverdeler.

Servicedruk

Verder begonnen ook Rob Bontje en Wytze Kooistra (middenblokkering) en de buitenaanvallers Niels Klapwijk, Jeroen Rauwerdink en Dick Kooy. Jelte Maan was, zoals gebruikelijk, de libero.

In elke set liep Nederland snel uit tegen de kwalitatief matige Zweden, dat veel lager op de wereldranglijst staat. Zweden had vooral moeite met de grote servicedruk van Nederland.

Leerzaam

''Dit is wel lekker, ik heb een goed draaiend Nederlands team gezien'', oordeelde Blangé, die de voorbije dagen naast praten vooral veel trainde met zijn spelers. ''Het is heel hard geweest wat er is gebeurd, maar ook zo leerzaam. Tekortkomingen op technisch vlak kun je maar op één manier veranderen, en dat is door hard te trainen.''

Een overwinning tegen Macedonië is zaterdag cruciaal. Het mislopen van het EK zou een grote teleurstelling zijn voor Nederland. ''Er staat druk op, maar dat vind ik wel mooi'', zegt Blangé. ''Macedonië is een team met een hoop emotie. Als je ze daar ruimte in geeft, zijn ze tot grote dingen in staat. Het wordt een zware kluif.''