ROTTERDAM - De Nederlandse volleyballers zijn het tweede deel van de kwalificatie voor het Europees kampioenschap van 2011 goed begonnen.

Het team van bondscoach Peter Blangé had vrijdag in het Topsportcentrum in Rotterdam weinig moeite met Zweden, dat laatste staat in groep F: 3-0 (25-14 25-14 25-18).

Een week eerder was Oranje in het Macedonische Skopje ook al met 3-0 te sterk voor Zweden. Nederland verloor echter verrassend beide andere wedstrijden, tegen Portugal (3-0) en Macedonië (3-2).

Onhaalbaar

De eerste plaats, goed voor directe plaatsing, is onhaalbaar. Oranje moet zich richten op de tweede plek, die recht geeft op een herkansing. In september wacht dan een confrontatie met de nummer twee uit de poule van Duitsland, Estland, Montenegro en Kroatië.

Tegen Zweden, dat vorig weekeinde alleen een set wist te pakken tegen Macedonië, werd Nederland geen moment serieus getest. Blangé startte met Yannick van Harskamp (spelverdeling), Rob Bontje en Wytze Kooistra (middenblokkering), Niels Klapwijk (diagonaal), de passer/lopers Jeroen Rauwerdink en Dick Kooy en libero Jelte Maan.

Uitlopen

In elke set liep Nederland snel uit tegen de kwalitatief matige Zweden, dat ook veel lager op de wereldranglijst staat en geen schijn van kans had.

Later op vrijdag spelen Portugal en Macedonië tegen elkaar. Oranje hoopt daarbij op een zege voor koploper Portugal.