MEDEMBLIK - Zeilster Marit Bouwmeester was ook op de derde dag van de Delta Lloyd Regatta in Medemblik een klasse apart in de Laser Radial. De 21-jarige Friezin zette vrijdag op het IJsselmeer bij flinke wind, kracht 4 tot 5, opnieuw een sterke reeks neer: 5-1-2.

Daarmee verstevigde het eerstejaars kernploeglid haar leidende positie in het klassement. Na acht races, waarvan ze er vier won, staat Bouwmeester op 15 punten. De Tsjechische Veronika Fenclova volgt met 26 punten op ruime afstand.

Claire Blom, huisgenote en trainingspartner van Bouwmeester, heeft op de negende plaats ook nog uitzicht op deelname aan de medalrace, die zondag wordt gevaren.

Wisselvallig

In de 470-klasse bij de mannen beleefden Sven en Kalle Coster een wisselvallige dag: 33-3-16. Daarmee belandde het ervaren duo op de negende plaats van het klassement. ''Dit is niet goed'', besefte stuurman Sven, die met zijn broer nog altijd de wereldranglijst in de olympische klasse aanvoert.

''We lezen de wind slecht. We moeten zaterdag nog twee goede potten varen om de finale te halen. De mast hebben we inmiddels wat naar achteren gezet. Dat voelde meteen goed aan. Hopelijk hebben we nu wel voldoende snelheid om hoog te kunnen eindigen.''

Uitstekend

Bij de 470-vrouwen verging het Lisa Westerhof en Lobke Berkhout uitstekend. Met een indrukwekkende serie (1-6-1) klommen de wereldkampioenen naar de derde plaats in het klassement. De achterstand op goud en zilver bedraagt nog maar zes punten.

De finales in de 470-klasse worden zaterdagavond vlak onder de wal in Medemblik afgewerkt.