JOHANNESBURG - Direct bij binnenkomst op het vliegveld van Johannesburg hangen enkele grote voetballen aan het plafond. Bij stoplichten in de stad brengen verkopers WK-souvenirs aan de man en langs snelwegen prijken grote WK-reclameposters. Rondom de paal van de gezichtsbepalende Hillbrow-toren zit een enorme voetbal.

Niemand in de miljoenenstad kan om het naderende WK voetbal heen. Op vele auto's prijken vlaggetjes of zijn buitenspiegels bedekt met zogeheten 'autosokken' in de kleuren van de regenboognatie.

'Volksport'

Het WK leeft vooral onder de zwarte bevolking. ''Voetbal is een volkssport, ook hier in Zuid-Afrika'', aldus maatschappelijk werker Cedric de la Harpe. De overwegend rijkere blanke bevolking speelt vooral rugby en de Indiërs zijn echte cricketliefhebbers.

Elke vrijdag in aanloop naar het WK is 'Football Friday': veel werknemers dragen een voetbalshirt van het nationale team naar het werk om de WK-sfeer nog levendiger te maken, hiertoe opgeroepen door de politiek. Ook president Jacob Zuma zelf verschijnt op die dag in het gele shirt. Verder studeren Zuid-Afrikanen fanatiek de speciaal voor het WK ontworpen 'Diski dance' in, een combinatie van voetbal- en danspasjes.

Speculaties

De 26-jarige ober Zibusiso Sibanda heeft veel zin in het WK ''Ik ben gek op voetbal'', zegt hij met een grote glimlach. Sibanda hoopt een paar internationale voetbalsterren te zien. Brazilië is ''natuurlijk'' zijn favoriet.

Over wie er gaat winnen heeft iedereen uiteraard zijn eigen theorie. Zeker in de laatste weken naar het toernooi wordt er volop gespeculeerd onder alle 'kenners'. Veel vertrouwen in de prestaties van Bafana Bafana, die momenteel de negentigste plaats inneemt op de FIFA-wereldranglijst, hebben de meesten niet.

''Maar we steunen ze natuurlijk en hopen dat alle Zuid-Afrikaanse supporters in de stadions hun vleugels geven'', verwoordt taxichauffeur Roy Ndlovu een veelgehoorde opvatting.

Oranje

Over het Nederlands elftal zijn voetballiefhebbers over het algemeen positief, maar Oranje wordt meestal niet als de toekomstige wereldkampioen getipt. Portier Emmanuel Khanyile voorspelt stellig: ''Ze hebben een goed team en ze zullen ver komen. Maar ze winnen het toernooi niet.''