MOSKOU - De Nederlandse tafeltennissters hebben de kwartfinale bereikt van het WK voor landenteams in Moskou. Oranje won donderdagavond met 3-2 van Polen en mag het vrijdag opnemen tegen favoriet China. Li Jiao was de uitblinkster met twee zeges. Het beslissende punt kwam op naam van Li Jie, die Natalia Partyka versloeg.

Het was een zwaarbevochten zege in een duel dat lang de kant van Polen leek op te gaan. Li Jian had weliswaar het voorbeeld gegeven door Partyka in drie games te verslaan, Li Jie en Elena Timina konden dat voorbeeld niet volgen. Ze verloren van respectievelijk Li Qian (2-3) en Xu Jie (1-2). Groot waren de verschillen niet.

Toen Li Jiao tegen Li Qian met 1-2 achter kwam en het ook in de vierde game benauwd had, leek een plek bij de beste acht van de wereld ver weg. Ze verlengde met 16-14 de partij alsnog en sloeg in de beslissende game met 11-8 toe. Dat inspireerde Li Jie tot iets vergelijkbaars. Ook zij werkte een achterstand van 1-2 weg tegen Partyka: 12-10 12-14 6-11 11-9 11-9.

Onzichtbare krachten

De herhaling van de EK-finale van 2009 duurde vier uur. ''Ik denk dat we door onzichtbare krachten geholpen zijn'', zei Li Jie na het slopende gevecht, waarin liefst elf games met twee punten verschil werden beslist. ''Belachelijk dit, zoiets heb ik nog nooit meegemaakt'', bekende Timina. De veterane liet weten dat ze in de slotfase had zitten beven van de spanning.