MEDEMBLIK - Zeilster Marit Bouwmeester heeft op de tweede dag van de Delta Lloyd Regatta in Medemblik haar leidende positie in het klassement van de Laser Radial behouden.

De 21-jarige Friezin won in opnieuw zeer variabele omstandigheden de vierde race. Het was haar derde 'eentje' op het IJsselmeer.

In de vijfde manche moest ze genoegen nemen met de 21e plaats. De zesde wedstrijd werd donderdag geschrapt wegens een gebrek aan wind. Met zeven punten bleef Bouwmeester op de eerste plaats, op drie punten gevolgd door de Tsjechische Veronika Fenclova.

''Ik baal van die 21e plaats'', verzuchtte de Nederlandse nummer één van de wereldranglijst in haar olympische klasse. ''Ik zat er twee keer naast met de wind. Dan is er geen redden meer aan.''

De rangschikking na twee wedstrijddagen in Medemblik nam Bouwmeester voor kennisgeving aan.

''Ik kijk eigenlijk nooit naar uitslagen of naar de stand. Daar ga ik echt niet harder door varen. Ik wil gewoon mezelf steeds verbeteren. Dan zie ik vanzelf wel waar ik eindig. Alleen voor het begin van de medalrace kijk ik natuurlijk wel even hoe mijn medaillekansen liggen.''

Groeneveld

Renee Groeneveld plaatste zich met haar bemanningsleden Annemieke Bes en Brechtje van der Werf glorieus voor de Gold Fleet in de Elliot-klasse. De 23-jarige stuurvrouw uit Heemstede won zes van de zeven groepswedstrijden in het matchracen. Alleen de Franse ploeg van stuurvrouw Anne-Claire Le Berre wist het Nederlandse trio donderdag af te troeven, mede door twee straffen die het team van Groeneveld bij de start opliep.

In de 470-klasse vielen de wereldkampioenen Lisa Westerhof en Lobke Berkhout terug van de tweede naar de zevende plaats. Het duo scoorde met de zeventiende plaats en een diskwalificatie slecht in de twee dagraces. Margriet Fokkema en Marieke Jongens meldden zich op de achtste plaats in de top tien van het klassement.

In de Laser-klasse maakten Roelof Bouwmeester (zesde) en Marc de Haas (zevende) in de algemene rangschikking eveneens een flinke sprong vooruit.