HOOFDDORP - Vurnon Anita, Ron Vlaar, Orlando Engelaar en Jeremain Lens gaan niet met Oranje mee naar het WK.

Het viertal is door bondscoach Bert van Marwijk donderdag te verstaan gegeven dat het de koffers mag pakken. Dat bevestigde de KNVB om 16.45 uur.

Ze vlogen donderdagmiddag vanaf Franz Josef Strauss luchthaven in München naar huis.

Boulahrouz

Er zijn nu 23 spelers over die zeker zijn van het toernooi. Van de spelers die vooraf tot de twijfelgevallen leken te behoren, zijn André Ooijer, Khalid Boulahrouz, Edson Braafheid, Stijn Schaars, Eljero Elia en Ryan Babel dus van de partij in Zuid-Afrika.

Van Marwijk moest zijn favoriete keurkorps uiterlijk 1 juni bij de wereldvoetbalbond FIFA inleveren. De bondscoach wil vanaf nu met de echte voorbereiding op het WK beginnen.

De keuzeheer startte met een voorlopige selectie van dertig spelers. Hij stelde eerder al Otman Bakkal, Wout Brama en David Mendes da Silva teleur.

Van Marwijk mag zijn definitieve selectie na 1 juni nog wijzigen als een international ernstig geblesseerd raakt. De medische afdeling van de FIFA zal dat wel controleren.

Vlaar

De bondscoach verraste niet met zijn afvallers. Engelaar presteerde de afgelopen weken niet beter dan zijn grootste concurrent Stijn Schaars.

Vlaar is op dit moment niet alleen geblesseerd. De verdediger van Feyenoord had voor zijn hamstringblessure ook al moeite met het hoge niveau bij Oranje. Lens verloor het uitzicht op een uitverkiezing nadat Ryan Babel voorspoedig herstelde van een spierblessure.

Braafheid

Van alle afvallers maakte Vurnon Anita misschien nog wel de beste indruk. De linksback van Ajax deed tijdens oefensessies in Hoenderloo en Seefeld zeker niet onder voor zijn concurrent Edson Braafheid, die na de winterstop nauwelijks in actie kwam voor Celtic.

Van Marwijk besloot toch vast te houden aan de verdediger die in noodgevallen ook in het centrum van de defensie kan spelen.

Om 17.00 uur licht Van Marwijk zijn keuzes toe op een persconferentie.

Spelersgroep

De definitieve spelersgroep ziet er als volgt uit:

Doel: Maarten Stekelenburg, Michel Vorm, Sander Boschker;

Verdediging: Khalid Boulahrouz, André Ooijer, Gregory van der Wiel, John Heitinga, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst, Edson Braafheid;

Middenveld: Nigel de Jong, Mark van Bommel, Rafael van der Vaart, Stijn Schaars, Ibrahim Afellay, Wesley Sneijder, Demy de Zeeuw;

Aanval: Dirk Kuijt, Arjen Robben, Ryan Babel, Eljero Elia, Robin van Persie, Klaas-Jan Huntelaar.