ROTTERDAM - Het Nederlands vrouwenhandbalteam is ondanks een fraaie zege van 25-24 woensdagavond op Kroatië nog steeds niet zeker van deelname aan het Europees kampioenschap eind van dit jaar in Denemarken en Noorwegen.

De ploeg van bondscoach Henk Groener maakte het zich wel enigszins gemakkelijker, want een gelijkspel is komende zondag in de uitwedstrijd tegen Macedonië voldoende.

Oranje boekte in het amper gevulde Topsportcentrum een bijna heroïsche winst. Na de eerste helft gaf niemand nog een kans voor Oranje. Door beroerd spel kwam het vouwenteam met 14-9 achter. Na rust kantelde het duel en legde de meiden van Groener vechtlust en inspiratie in het spel. Vooral Nycke Groot en Maura Visser blonken uit. Groot werd topschutster met zes doelpunten.

Geweldige dienst

Nog voordat het startsignaal klonk in Rotterdam was al duidelijk dat een goed resultaat tegen het reeds geplaatste Kroatië grote invloed zou hebben op de kwalificatiekansen voor Oranje, dat na vier jaar afwezigheid hunkert naar handballen op een groot kampioenschap. De uitslag van Litouwen tegen concurrent Macedonië kwam binnen en de ruime winst van de Macedonische ploeg (33-19) liet geen twijfel bestaan: het Nederlands team zou zichzelf een geweldige dienst bewijzen door te winnen van Kroatië.

Daar zag het woensdag lange tijd niet naar uit. Na een dikke tien minuten spelen stond Oranje met 6-0 achter. Pas in de dertiende minuut viel de eerste thuistreffer; Joyce Hilster wierp raak vanuit de linkerhoek. Kroatië kwam die eerste helft geen moment onder druk te staan en liep soepel uit naar 14-9.

Vechtlust

In de tweede helft toonde de ploeg ineens vechtlust en wierp het de lamlendigheid van zich af. Onder aansporing van vooral Groot en Visser, die met snoeiharde worpen de score op gang brachten. Ook aanvoerster Diane Lamein begon zich te roeren. De cirkelspeelster, die afgelopen weekeinde met haar Duitse ploeg Buxtehuder nog de Europese Challenge Cup veroverde, jutte haar teamgenotes op.

Een trotse bondscoach Henk Groener keek vast vooruit naar zondag. ''Het zal in Macedonië ongetwijfeld een heksenketel worden. Daar moeten we ons op voorbereiden. Het wordt hoe dan ook een zware wedstrijd'', zei de keuzeheer, die niet graag zal terugdenken aan de eerste confrontatie met de stugge Oost-Europese ploeg. Macedonië vocht zich vorig jaar oktober in Rotterdam terug van een achterstand van negen doelpunten naar een gelijkspel: 20-20.