AMSTERDAM - Rob Witschge hoopt dat bondscoach Bert van Marwijk het op het WK aandurft om te spelen met de 'grote vier'.

"Als je Arjen Robben, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en Robin van Persie samen in een ploeg zet, begint elke tegenstander te trillen", zegt de oud-international, die tussen 2004 en 2008 assistent was van Marco van Basten bij Oranje.

Witschge denkt niet dat het samenspelen van de vier creatievelingen funest is voor de balans in het team.

"Zij zijn de jongens die het verschil kunnen maken. Als je die hebt, moet je er ook van profiteren."

Voor het feit dat hij in zijn tijd als assistent bij Oranje zelf nooit de 'grote vier' in één team opstelde, heeft hij een simpele verklaring. "Er was er altijd wel minimaal eentje geblesseerd."

Van Persie

De discussie over de 'grote vier' werd nota bene aangezwengeld door Van Persie, die daarmee Dirk Kuijt buiten het elftal lijkt te praten.

Witschge denkt niet dat daarmee de sfeer binnen het team wordt aangetast. "Robin zal goed over zijn uitspraken hebben nagedacht en geeft gewoon zijn mening. Iedereen weet dat Kuijt weer andere kwaliteiten heeft. "

Welke spelers er van de voorlopige selectie nog gaan afvallen, durft Witschge niet te voorspellen. "Daarvoor sta ik momenteel te ver van de ploeg af. Bovendien ben je afhankelijk van blessures, zoals nu met Ron Vlaar."

Eén speler mist de 30-voudig international wel in de Oranje-selectie. "Ik vind het jammer dat Urby Emanuelson er niet bij is. Hij is iemand die de hele linkerflank kan bestrijken."

Verwachtingen

De verwachtingen rondom het Nederlands elftal mogen volgens Witschge, die zelf als speler het WK van 1994 in de Verenigde Staten speelde, best hooggespannen zijn.

"Een poule met Denemarken, Kameroen en Japan mag geen probleem zijn", vindt de oud-speler van Ajax, Feyenoord en FC Utrecht. "Het zou fijn zijn als ze kunnen groeien in het toernooi. De halve finale moet denk ik wel haalbaar zijn."

Toekomst

Hoe Witschges eigen toekomst eruitziet, is voorlopig nog ongewis. Nu zijn contract bij Ajax deze zomer afloopt, is hij klaar voor een nieuwe uitdaging.

"Ik zou graag als coach eens op eigen benen staan", verklapt de voormalig assistent van Ajax, Oranje en Haarlem. "Maar dan wel bij een club uit de Ere- of Eerste Divisie. Over een aanbieding van een ploeg uit de Topklasse zou ik toch wat langer moeten nadenken."