Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Nederlandse topsport niet klaar voor Spelen 2028'

HOOFDDORP - Pieter van den Hoogenband denkt niet dat de Nederlandse topsport klaar is voor de Olympische Spelen van 2028. Dit zegt de drievoudig olympisch kampioen tegen NUsport.
Door NUsport/Nando Boers

"Sterker nog, we hebben in Beijing een wanprestatie geleverd", vertelt Van den Hoogenband. "Een goede lichting sporters leverde die prestatie niet. En bedenk dat de sporters die voor ons op de Spelen van 2028 gaan uitkomen, die zijn al geboren, behalve de turners."

De Nederlandse vertegenwoordiging tijdens de Spelen in China behaalde zeven gouden medailles. Toevalstreffers volgens de gewezen topzwemmer.

"Het wordt steeds minder, vind ik", gaat de 32-jarige geboren Limburger verder. "Die medailles in Beijing, het zijn niet allemaal prestigieuze onderdelen. Het lijkt nogal wat. Ja, ik denk dat er veel meer uit te halen is."

Spelen van 2028

Nederland is in de running om het grote zomerevenement in 2028 te mogen organiseren. Volgens Van den Hoogenband is het niet zo belangrijk dat de Spelen naar ons land komen.

"Het proces om de sport naar een hoger plan te tillen en de sport te gebruiken om bepaalde maatschappelijke problemen aan te pakken, vind ik vele malen belangrijker", aldus 'VDH'.

"Ik vind het een vorm van diefstal als de sporters niet het beste uit zichzelf kunnen halen, omdat er geen goed beleid is, dat er geen goede faciliteiten zijn, dat ze niet die uren kunnen maken. Dat vind ik waardeloos."

Lees het hele interview met Pieter van den Hoogenband in de nieuwe NUsport, die deze week in de winkel ligt.

Aanbevolen artikelen