SOFIA - Viswanathan Anand is wereldkampioen schaken gebleven. De 40-jarige Indiase grootmeester verdedigde zijn titel met succes door met zwart de twaalfde en laatste partij in de tweekamp tegen de Bulgaar Veselin Topalov te winnen.

De 'Tijger van Madras' bracht de eindstand daarmee op 6 1/2-5 1/2.

Anand, die evenals Topalov (35) in Spanje woont, verdiende met zijn zege 1,2 miljoen euro. De uitdager, die dinsdag na 56 zetten opgaf, werd voor eigen publiek in Sofia met 8 ton 'afgescheept'.

Anand werd in 2007 wereldkampioen. Een jaar later won hij in Bonn opnieuw zeer overtuigend. De Rus Vladimir Kramnik, zijn voorganger, boog diep voor de titelverdediger.

De editie van 2010 in de Centrale Militaire Club in Sofia bood voldoende spektakel. Verscheidene partijen waren, hoewel er zeven in remise eindigden, van grote klasse.

Koel

De laatste vormde daarop geen uitzondering. Dat was tevens de eerste zege met de zwarte stukken. Anand paarde dinsdag in een variant van het Damegambiet een sterk zenuwgestel aan grote kunde op schaakgebied.

Hij profiteerde uiterst koel en vernuftig toen Topalov op de 32e zet teveel riskeerde en misgreep. Het Indiase idool bouwde secuur voort aan een niet meer te stuiten aanval op de witte koning. Dat zag de Bulgaar uiteindelijk, na 4,5 uur, ook in.

Vechtlust

''Dit stemt mij bijzonder blij'', reageerde de Duitse grootmeester en schaakcommentator Helmut Pfleger.

''Ik ben een groot fan van Anand, ook nog eens een zeer sympathieke speler. De kwaliteit van dit WK was erg goed. Dat was in belangrijke mate te danken aan de vechtlust van Topalov. 'Grootmeester-remises' kende deze tweekamp niet.''