MANTOVA - Motorcrosser Jeffrey Herlings heeft zijn eerste podiumplaats binnen in het wereldkampioenschap MX2. De pas 15-jarige Brabander eindigde bij de Grote Prijs van Lombardije op het circuit van Mantova als derde.

De Fransman Marvin Musquin (KTM) was net als vorige week in Bulgarije oppermachtig.

De titelverdediger won beide manches en verstevigde daarmee zijn eerste plek in het algemeen klassement.

Herlings kwam mede door twee valpartijen in de eerste manche niet verder dan de zesde plaats, op bijna een minuut van Musquin. De Duitser Ken Roczen (Suzuki) was de enige die in het spoor van de Fransman kon blijven.

In de tweede manche reed Herlings op zijn KTM knap naar de tweede plaats, slechts vier seconden achter de wereldkampioen. De jonge Nederlander had lang de leiding, maar zag de ontketende Fransman in de laatste ronde nog passeren. Roczen eindigde op gepaste afstand als derde.

'Geweldig'

''Ik ben erg tevreden, alleen jammer dat ik in de laatste ronde werd gepasseerd'', aldus Herlings.

''Ik heb alles gegeven en moest zelfs overgeven. Dit is geweldig! Ik leer iedere dag en ga mijn best doen in Valkenswaard.'' Over twee weken staat in eigen land de derde GP voor Herlings op het programma.

Musquin staat met 100 punten fier aan de leiding in de WK-stand, met veertien punten voorsprong op Roczen. Herlings schoof met de 37 in Italië behaalde punten op naar plek drie, met een totaal van 72. Vorige week was de jeugdwereldkampioen in Bulgarije als vierde geëindigd.

De Reuver

In de koningsklasse MX1 stelde Marc de Reuver (Suzuki) teleur met een negentiende plek. De Nederlander verdiende in de eerste manche nog wel negen punten met een twaalfde plek, maar werd in de tweede manche op een ronde gezet en eindigde buiten de punten als 23e, net voor landgenoot Bas Verhoeven.

In de WK-stand neemt De Reuver de achttiende plek in met zestien punten.

Cairoli

De zege in Lombardije ging naar 'thuisrijder' Antonio Cairoli, die op zijn KTM als tweede en eerste over de finish kwam.

De Italiaanse titelverdediger nam tevens de leiding in het klassement over van de Duitser Maximilian Nagl, die ook op een KTM rijdt.