ROTTERDAM - Patrick Makau heeft zondag de marathon van Rotterdam gewonnen. De 25-jarige Keniaan liep de 42 kilometer en 195 meter in een tijd van 2 uur, 4 minuten en 48 seconden.

Makau bleef daarmee maar net boven het vorig jaar door Duncan Kibet gevestigde parkoersrecord van 2.04.27.


Makau was vorig jaar bij zijn marathondebuut met 2.06.14 de nummer vier in Rotterdam. Hij won dit jaar de CPC Loop in Den Haag (halve marathon).

Twaalfde

Zondag eindigde de Keniaan Geoffrey Mutai als tweede in 2.04.55. De derde plaats was ook voor een Keniaan, Vincent Kipruto in 2.05.13. Het was de twaalfde Keniaanse zege op rij in Rotterdam.

Koen Raymaekers was de beste Nederlander op de negende plaats met 2.11.09, een dik persoonlijk record en tevens prolongatie van zijn nationale marathontitel.

Weer

De dertigste editie van Rotterdam begon zondag uitermate rap. Het weer speelde niet echt in het voordeel van de lopers. Het was koud bij de start en de wind was sterker dan in eerste instantie verwacht.

Toch liep lange tijd een grote groep atleten onder het schema van het wereldrecord (2.03.59) van de Ethiopiër Haile Gebrselassie.

Na dertig kilometer waren de tempomakers voor de favorieten echter allemaal verdwenen en ontbrandde de strijd voorin. Het wereldrecord verdween op dat moment een beetje uit het zicht. Vier atleten bleven vooraan over. Naast Makau, Mutai en Kipruto ook nog de pas 20-jarige Feyisa Lelisa.

Kwambai

De jonge Ethiopiër was na 30 kilometer ook verantwoordelijk voor het uiteenvallen van een eerste groep met een forse tempoversnelling. Topfavoriet James Kwambai, vorig jaar tweede in dezelfde toptijd als winnaar Duncan Kibet, moest de snelle start bekopen. Hij finishte slechts als twintigste in 2.24.07.

In de slotfase gooide Makau het tempo omhoog. Als laatste moest Mutai, in 2008 en 2009 winnaar van de marathon van Eindhoven, buigen. Met de toptijd van 2.04.48 zette Makau, die de meeste halve marathons onder het uur achter zijn naam heeft staan, mondiaal de beste tijd van 2010 neer.

Bekijk een foto-overzicht op NUfoto

Bekijk een historisch overzicht op NU&toen