ROTTERDAM - De organisatoren van de Fortis Marathon Rotterdam hebben zich ingedekt tegen een eventueel wereldrecord.

Zondag staat de dertigste editie op het programma en door de gunstige weersvooruitzichten en het brede, sterke deelnemersveld hoopt directeur Mario Kadiks in elk geval onder het vorig jaar neergezette parkoersrecord van 2 uur, 4 minuten en 27 seconden te duiken.

''En dat ligt maar 28 seconden boven het wereldrecord van Haile Gebrselassie'', zo verklaarde Kadiks donderdag de afgesloten verzekering.

Razendsnel

Vorig jaar kwamen winnaar Duncan Kibet en nummer twee James Kwambai op 5 april in Rotterdam allebei uit op de razendsnelle eindtijd van 2.04.27.

Kwambai voert zondag opnieuw het lopersveld aan. Van de deelnemers hebben elf de marathon minimaal een keer onder de 2 uur en 9 minuten gelopen.

In totaal hebben de organisatoren 350.000 dollar (iets minder dan een kwart miljoen euro) te verdelen aan tijdbonussen. Kadiks wilde niet zeggen wat een atleet extra ontvangt voor een mogelijk wereldrecord.

Verzekering gepast

''Het ligt lager dan die 350.000 dollar'', wilde de baas van de marathon slechts kwijt. ''Gezien het talent dat aan de start staat en de gunstige vooruitzichten, vonden we een verzekering wel gepast.''

De weersverwachting is positief. Bij de start om 11.00 uur tien graden. Tijdens de race loopt de temperatuur volgens de voorspellingen op naar zo'n twaalf tot dertien graden en staat er een windje uit het oosten dat niet al te krachtig is.

Naar verwachting zullen zo'n 21.500 lopers op de diverse afstanden door Rotterdam trekken.