LOSAIL - Wegracer Jasper Iwema heeft maar een doel dit seizoen en dat is punten pakken. De enige Nederlandse motorcoureur in het wereldkampioenschap 125cc mikt in alle grandprixraces op een plek tussen de tien en vijftien.

''Met hopelijk een mooie uitschieter naar boven, maar ik moet wel realistisch blijven'', zegt de 20-jarige Drent aan de vooravond van de eerste van zeventien Grote Prijzen, komende zondag op het circuit van Losail in Qatar.

Stoppen

Iwema maakte na zijn debuutseizoen een moeilijke winter door, waarin hij zelfs serieus dacht aan stoppen. Hij slaagde er maar niet in een raceteam te vinden voor 2010.

Deels door tegenwerking van Dorna, rechtenhouder van het WK wegrace, deels door te weinig budget. Uiteindelijk bracht CBC Corse redding.

Het Italiaanse team gaf Iwema de kans om op een Aprilia mee te doen in de 125cc.

Competitief

Begin maart testte de coureur uit Hooghalen voor het eerst zijn nieuwe machine. ''Hij stuurt makkelijk en is motorisch even sterk als de Seel die ik jaren gewend was. Je kunt met deze motor meer, hij is lekker 'smeuïg' en zeker competitief.''

Toch verliep die eerste kennismaking niet naar volle tevredenheid. ''Het was slecht weer in Spanje, we konden maar weinig de baan op.'' Bovendien maakte Iwema ook nog een smak op het asfalt.

''Ik werd aangereden door een coureur uit de Moto2. Ik had hoofdpijn en voelde me constant duizelig, maar ben gewoon doorgegaan met racen en trainen. Achteraf bleek dat ik een hersenschudding had.''

Meekan

Iwema was tijdig hersteld voor de tweede testserie, eind maart in Jerez. ''Eigenlijk heb ik daar pas de eerste fatsoenlijke meters op de motor kunnen maken en de machine een beetje leren kennen."

"Ik weet nu zeker dat er veel mogelijk is. Aan het einde van de sessies was ik twee seconden sneller dan vorig jaar. Ik zat met mijn tijden steeds bij de beste vijftien. Ik denk dus dat ik redelijk meekan.''

Lichtgewicht

Al te hoge verwachtingen heeft de nuchtere lichtgewicht van 48 kilo niet. ''Ik mag niet klagen. Heb gelukkig een team gevonden en mag racen in de Grote Prijzen. Dat is waar ik voor leef. Ik ben heel tevreden in mijn nieuwe team'', zegt Iwema.

''Het zijn leuke mensen, die het materiaal goed kennen en met wie de samenwerking prima is. Ik doe ook al mijn best om Italiaans te spreken, want dat is alleen maar goed voor de verstandhouding."

"Verder moet ik vooral goed op mezelf letten, me niet gek laten maken en hartstikke mijn best doen om vooruitgang te boeken.''