ARNHEM - De badmintonbond heeft naar aanleiding van de rechtszaak rond het sponsorcontract met Yonex besloten spelers die de bond trouw blijven te compenseren. Op grond van de plek op de wereldranglijst wordt een bedrag uitgekeerd.

Door het contract met Yonex hebben de badmintonners niet langer de vrijheid om materiaal van een eigen sponsor te gebruiken. Dicky Palyama, Eric Pang en Judith Meulendijks spanden onlangs een kort geding aan om met hun eigen merk te kunnen blijven spelen, maar verloren dit.

De drie zetten de zaak door met een bodemprocedure, maar de bond wil de andere spelers die zich wel aan de eisen conformeren gaan compenseren.

''We beperken ze toch financieel omdat ze geen steun van een andere sponsor kunnen krijgen. We willen ze daarom toch wat tegemoet komen'', lichtte technisch directeur Martijn van Dooremalen dinsdag toe.

''Daarnaast kunnen ze ook nog uit het contract met Yonex een extra bonus krijgen.''

Compensatiepot

Een speler krijgt vanaf de 150e plek op de ranglijst in het enkelspel een bedrag van de bond, in het dubbel is dat vanaf de 75e plaats. Iemand die bijvoorbeeld 25e staat, kan rekenen op 3000 euro per jaar. Van Dooremalen hoopt de compensatiepot via een shirtsponsor verder uit te breiden.

De zoektocht naar een geldschieter is gaande. ''Badminton is een kleine sport in Nederland, daarom ben ik ervan overtuigd dat we vanuit de collectiviteit de dingen beter voor elkaar kunnen krijgen dan de spelers apart.''

Procederen

Van Dooremalen vindt het jammer dat Palyama, Pang en Meulendijks zich niet neerleggen bij de uitspraak van de rechter en nog verder gaan procederen.

''Maar zo'n procedure kan zomaar een paar jaar duren, dus we gaan daarom alles uitvoeren op grond van de uitspraak van de rechter. De drie zullen we ook zeker wel blijven helpen'', aldus Van Dooremalen.