ARNHEM - Dicky Palyama is samen met Yao Jie, Eric Pang en Judith Meulendijks bezig een privéteam op te zetten. Door de rechtszaak die hij samen met Pang en Meulendijks tegen de badmintonbond heeft aangespannen zijn de verhoudingen te veel verstoord.

''Het is een lastige situatie'', zei Palyama dinsdag in het trainingscentrum op Papendal. Palyama en zijn twee collega's stapten naar de rechter omdat ze de vrijheid wilden houden met materiaal van hun eigen sponsor te spelen.

Door het contract van de bond met Yonex werden ze verplicht bij wedstrijden onder de vlag van de bond spullen van het Japanse merk te gebruiken.

Ze verloren de zaak, maar gaan nu een bodemprocedure starten. Palyama traint ook nog steeds bij de bond en kan zich ook wel goed op zijn wedstrijden concentreren.

'Niet ideaal'

''Maar ideaal is het zeker niet. Met een eigen team kunnen we dit oplossen. We zijn er met zijn vieren mee bezig met steun van de sponsor, maar er kunnen ook nog wel andere spelers bijkomen. Na de Europese kampioenschappen zal ik er mee over naar buiten komen. Het is volgens mij ook alleen maar goed als je er met een ander team erbij meer concurrentie krijgt.''

Palyama heeft zich ondanks de problemen met de bond de afgelopen periode toch goed op zijn wedstrijden kunnen concentreren. ''Ik ben professioneel genoeg om het opzij te zetten en er op de baan niet over na te denken. Maar Pang stond bij de All Engeland als een dwaas op de baan. Hij en Jie trainen ook al weken niet meer hier, maar in Spanje, dat is toch niet ideaal.''

Steun

De beste Nederlandse speler op de wereldranglijst vraagt zich ook af of hij nog wel steun krijgt van de Nederlandse bondscoaches, de Zuid-Koreaan Kim Young Man en Gerben Bruijstens, als hij volgende week bij de Europese kampioenschappen nog als enige in het toernooi over is.

''Ik zit officieel niet in de selectie, dus zit Kim dan nog wel achter mijn baan? Het is afwachten wat er gaat gebeuren, maar als we straks een eigen team hebben, is deze onzekerheid er ook niet meer.''

Volgens technisch directeur Martijn van Dooremalen kan Palyama echter wel op steun rekenen. ''Maar als mensen zich niet thuis voelen bij de bond, moeten ze het anders gaan doen. Er zijn alleen wel meer van dit soort initiatieven geweest en die hebben het niet gered. Maar hoe meer geld in het badminton, hoe beter'', aldus Van Dooremalen.