OOSTERBEEK - De Nederlandse handbalsters staan deze week voor twee cruciale krachtmetingen. Dat meent bondscoach Henk Groener van Oranje. Winst op Litouwen is noodzakelijk om in de race te blijven voor het Europees kampioenschap in december 2010 in Denemarken en Noorwegen.

De voorbereiding is verre van ideaal. Alle internationals speelden dit weekeinde nog in competitieverband, woensdag is al de eerste confrontatie in Litouwen. Zondag is de return in Almere.

''Het is niet anders. Het betekent dat we een heel compacte voorbereiding hebben. Dinsdag is de enige dag die we volledig voor de training kunnen benutten'', aldus de keuzeheer.

Makkelijke tegenstander

Litouwen lijkt op papier een makkelijke tegenstander. Eind 2008 rekende Oranje in het WK-kwalificatietoernooi in Emmen nog meedogenloos af met de Oost-Europese ploeg. De zege van 37-27 was de grootste ooit op Litouwen. Groener waakt echter voor onderschatting.

''We zitten in een poule met Kroatië, Macedonië en Litouwen, landen die boven ons staan in de Europese ranking. Litouwen is weliswaar van die drie de zwakste tegenstander, maar het is wel een ploeg met veel ervaring.''

Routine

'Zijn' Oranje moet het vooral hebben van talent. Ook al heeft Nederland de nodige routine met Diane Lamein, Maura Visser, Pearl van der Wissel, Joyce Hilster en Silvia Hofman, het is veruit de jongste ploeg in de poule.

Bovendien staat het team er na de nederlaag tegen Kroatië en het gelijkspel met Macedonië niet al te best voor. ''De ploeg kan goed spelen, maar heeft het nog niet gedaan op de momenten dat het moet.''

Mislukte wedstrijd

Het duel vorig najaar met Macedonië in thuishaven Rotterdam was tekenend. Oranje gaf een in de eerste helft opgebouwde riante voorsprong in het tweede bedrijf volledig uit handen. Niets lukte meer bij de ploeg.

''Die mislukte wedstrijd is hard aangekomen. Het was nodig er binnen de ploeg stevig over te spreken. Dat hebben we in november gedaan. We hebben elkaar de waarheid gezegd. Iedereen, ook de jonge speelsters, heeft zijn verantwoordelijkheid genomen. Nu moeten ze laten zien dat ze ervan geleerd hebben.''

Selectie

De selectie van Groener is niet helemaal compleet. Marcella Deen blijft achter vanwege een sterfgeval in de familie. Verder is Willemijn Karsten afgevallen omdat ze nog niet fit genoeg is. Lois Abbing vervangt haar.

Opvallendste naam is Nycke Groot. Ze bedankte twee jaar geleden voor Oranje om voorrang te geven aan haar studie, maar inmiddels is de 21-jarige speelster uitgegroeid tot een van de vedettes bij de Deense club Tvis Holstebrö. ''Ze is sterk in de opbouw. Ik denk dat ze een aanwinst is voor team'', aldus Groener.