AMSTERDAM - Epke Zonderland is te spreken over de Japanse coach Sadao Hamada die sinds kort de Nederlandse turners onder zijn hoede heeft. "Hij is van grote waarde, ik heb in korte tijd veel bijgeleerd."

Tegenover De Telegraaf was de turner louter positief over de nieuwe begeleider van het team. "Hij schrijft alles op en geeft uitstekende aanwijzingen", verklaarde Zonderland.

Speerstra

De Japanner werd aangesteld nadat de turnbond besloot de samenwerking met de vorige coach van Zonderland, Gerard Speerstra, te beëindigen nadat hij in de media negatieve uitlatingen over ondermeer de bond had gedaan.

Volgens de officiële verklaringen waren de bond en Speerstra uit elkaar gegroeid en was er een verschil van mening over de benadering en uitvoering van het topsportbeleid ontstaan.

Ervaring

Hamada is een bekende in de turnwereld. In 1992 en in 1996 was hij al als coach actief in dienst van het Amerikaanse team op de Spelen van Barcelona en Atlanta.

In Nederland is het niet de bedoeling dat hij enkel Zonderland gaat begeleiden. "Ik ben er voor alle Nederlandse turners", benadrukte de coach tegenover de krant.