AMSTERDAM - De immer ambitieuze Ranomi Kromowidjojo heeft zich ook voor de Europese kampioenschappen in Boedapest een duidelijk doel gesteld.

De 19-jarige Groningse gaat deze zomer in Hongarije voor goud op de 100 meter vrij. Met haar uitstekende tijd bij de Swim Cup zaterdag in Amsterdam kreeg ze voor zichzelf de bevestiging dat ze op de goede weg is richting de titel.

Kromowidjojo won de 100 vrij in een tijd van 53,44 en kwam hiermee in de buurt van het Nederlands record dat met 53,17 op naam staat van de zwangere Marleen Veldhuis, die de race vanaf de tribune bekeek.

''Ik denk dat ik nog wel harder kan'', concludeerde Kromowidjojo na afloop. ''Een 52 'er vind ik wel een mooi getal voor bij de EK. Hiermee wil ik voor goud gaan.''

Raceplan

Na het behalen van de finale vorig jaar bij de WK in Rome zette Kromowidjojo ook meteen in op het podium, maar eindigde uiteindelijk als zesde. Ze heeft in haar ontwikkeling echter weer een goede stap gemaakt. Ze kan zich steeds beter aan het raceplan houden.

''Het liefst wil ik in het begin altijd zo hard mogelijk gaan, maar ik ben aan het leren om behoudend te zwemmen. Ik begin minder snel en heb daarom aan het eind nog over. Dat gaat steeds beter.''

Vlak

Ook Verhaeren was te spreken over het optreden van Kromowidjojo. ''Dit was een van haar beste races. Ze heeft onder druk heel vlak gezwommen. We hebben er veel in geïnvesteerd en het is prettig dat ze het dan ook doet.''

De technisch directeur van de zwembond vond dat Femke Heemskerk (tweede in 54,44) en Inge Dekker een race van acceptabel niveau afleverden, al plaatste Dekker zich met de vierde tijd (54,98) op de 100 vrij niet individueel voor de EK.

Perspectief

Verhaeren zag echter wel perspectief voor de 4x100 meter vrij. Nederland heeft daarop als olympisch en wereldkampioen een reputatie te verdedigen. Oranje mist in Boedapest echter wel de zwangere kopvrouw Veldhuis.

''Daarmee leveren we wel 1,5 tot 2 seconden in, maar we zullen het er mee moeten doen. Het is ook mooi voor de toekomst dat jongere mensen nu een kans krijgen. Ook zonder Marleen moeten we zeker het podium kunnen halen, maar het zal wel nog spannender worden'', aldus Verhaeren.

Zijn ploeg voor de EK werd zaterdag bij de mannen uitgebreid met Bastiaan Lijesen, Robin van Aggele en Lennart Stekelenburg. Zij zwommen een limiet op 50 meter rug (Lijesen) en 50 meter school. Ook Nick Driebergen bleef onder de richttijd op de 50 rug, maar hij had zich al verzekerd van deelname aan de Europese titelstrijd.