DEN HAAG - Patrick Makau heeft zondag in Den Haag voor de tweede keer de CPC-loop gewonnen. De Keniaanse atleet, eerder winnaar in 2008, finishte net binnen het uur.

Makau noteerde op de halve marathon 59 minuten en 51 seconden. Dat was ruim boven het wereldrecord dat Samuel Wanjiru met 58.33 in 2007 in Den Haag liep.

In de sprint naar de finish bleef Makau, die voor de negende keer een halve marathon onder het uur liep, zondag de Ethiopiër Estetu Wendimu voor. De Keniaan John Mwangangi eindigde als derde. Het was al de tiende Keniaanse zege bij de mannen op rij in de CPC-loop.

Vrouwen

Bij de vrouwen won de Keniaanse Pauline Wangui. Ze had een grote voorsprong op haar landgenote Irene Jerotich. Wangui won in 1.10.36. Jerotich gaf ruim 40 seconden toe. Voor Wangui was het haar derde zege op rij in de CPC-Loop.

Bij de mannen was Koen Raymaekers de beste Nederlander. De 30-jarige atleet uit Cothen liep de halve marathon in 1 uur, 2 minuten en 48 seconden. Zijn tijd was voldoende voor vormbehoud met het oog op de Europese kampioenschappen in Barcelona, eind juli.

Tevreden

Raymaekers veroverde afgelopen jaar in Amsterdam in 2.12.59 de nationale marathontitel. Om in Barcelona op de marathon te mogen starten moest hij in Den Haag onder de 1.05.30 lopen.

''Daar heb ik dus ruim aan voldaan'', stelde hij tevreden vast. Naast Raymaekers is ook Hugo van den Broek al zeker van een optreden op de marathon in Barcelona. Hij toonde half februari vormbehoud bij de halve marathon in Schoorl.