DOHA - Zijn naam is nog steeds omstreden in de atletiekwereld. De wereldtitel van Dwain Chambers zaterdag op de 60 meter indoor niet. De Britse spierbundel, in het verleden twee jaar aan de kant wegens buitensporig dopegebruik, liet in de sprintfinale in Doha alle concurrenten ver achter zich.

Chambers won in 6,48 seconden. Sneller is er dit seizoen indoor niet gelopen.

De Amerikaan Mike Rodgers veroverde op gepaste afstand (6,53) het zilver. Brons ging in 6,57 naar Daniel Bailey uit Antigua. De Antillianen Brian Mariano, al twee jaar op rij Nederlands kampioen op de 60 meter, en Churandy Martina misten de eindstrijd.

Mariano door een valse start in de halve finales, Martina omdat hij met 6,65 seconden enkele duizendsten van een tel te langzaam was om als een van de twee tijdsnelste verliezers tot de laatste acht door te dringen.

Mondiale top

Of de atletiekwereld nu wel of niet blij is met Chambers, de Brit maakte in Doha duidelijk dat hij indoor tot de mondiale top behoort. Vorig jaar was hij in Turijn al de beste op de Europese titelstrijd over 60 meter, in 2008 veroverde hij in Valencia zilver op de WK indoor. Op de 100 meter is zijn terugkeer nog niet echt succesvol geweest.

Vorig jaar haalde de 31-jarige Brit wel de finale op die afstand tijdens de wereldkampioenschappen in Berlijn. Verder dan de zesde plaats reikte hij echter niet. Het verschil met bijvoorbeeld de Jamaicaanse sprintkoning Usain Bolt was daar nog enorm.

Anabole steroïde

Chambers werd in oktober 2003 gepakt op het gebruik van anabole steroïde. Later bekende hij in zijn biografie dat hij in die periode een soort wandelende junkie was. In 2006 keerde hij na een schorsing van twee jaar terug op de atletiekbaan. Hij deed mee aan de EK in Göteborg, maar zelfs zijn landgenoten keken hem met de nek aan.

Gedesillusioneerd probeerde hij het even in het american football, zonder succes. Uiteindelijk keerde hij in 2008 terug naar de atletieksport. Hij probeerde vergeefs zijn olympische ban voor Peking teruggedraaid te krijgen.

'Niet gemakkelijk'

In Doha grijnsde hij zaterdag van oor tot oor.

''Het was niet gemakkelijk. Ik was niet echt ontspannen, waardoor ik in de finale wat langzamer uit de startblokken kwam dan normaal. Ik ben echt blij met deze titel, maar het hoofddoel blijft toch de Europese titel op de 100 meter eind juli in Barcelona.''

Cambers was in 2002 al eens Europees kampioen op die afstand, maar raakte de titel van München kwijt door zijn dopingbedrog. ''Dit waren in elk geval de langste 6,5 seconden uit mijn leven'', zei hij zaterdag