DOHA - Kogelstootster Melissa Boekelman (20) is er in Doha niet in geslaagd de finale van de wereldkampioenschappen indoor te bereiken. De Nederlandse kwam zaterdagmorgen in drie kwalificatiepogingen niet verder dan een afstand van 17,57 meter.

Voor een finaleplaats had Boekelman de kogel naar 18,50 meter moeten stoten. Haar persoonlijk record staat overigens op 18,02 meter.

Negen atletes haalden de kwalificatie-eis van 18,50 meter. De Wit-Russiche Nadzeja Ostaptsjoek kwam het verst in de voorronde, 20,09 meter. Met 17,57 eindigde Boekelman, die haar eerste WK senioren afwerkte, als veertiende. De finale van het kogelstoten bij de vrouwen wordt zondagmiddag in Doha afgewerkt.

Ongeldige poging

Boekelman begon zaterdagmorgen met een ongeldige poging. Ze liet er 16,91 meter op volgen. ''Je staat daar dan voor het eerst tussen wereldtoppers als Ostaptsjoek en wereld- en olympisch kampioene Valerie Vili.

Mijn eerste poging mislukte finaal. Bij mijn tweede poging gleed mijn hand weg en was 16,91 het schamele resultaat. Daar wil je niet mee eindigen.''

'Dat was het dan'

Boekelman kreeg nog een laatste kans, 17,57 meter. ''En dat was het dan. Je krijgt niet de kans het af te maken met nog drie pogingen zoals in de wedstrijden die ik normaliter afwerk."

"Dit is een belangrijke ervaring voor me. Ik leer hier veel van. Ik wist en weet dat ik nog een lange weg te gaan heb naar de wereldtop, maar ik ben nog jong.''