LILLEHAMMER - De Zwitserse skispringer Simon Ammann heeft zijn toch al geslaagde seizoen extra glans gegeven door de wereldbeker te veroveren.

De olympisch kampioen op de kleine én grote schans won vrijdag de voorlaatste wedstrijd in de wereldbekercyclus, in het Noorse Lillehammer. De 28-jarige Ammann won dit seizoen in totaal acht wereldbekerwedstrijden.

Voor Ammann is het de eerste keer dat hij de kristallen bol als winnaar van de wereldbeker verovert. Hij volgt de Oostenrijker Gregor Schlierenzauer op, die vrijdag in Lillehammer als tweede eindigde. Ammann kwam tot sprongen van 135 en 133,5 meter en een puntentotaal van 274,5.

Schlierenzauer (135,5 en 132,5) eindigde op een totaal van 271,4 punten. De Pool Adam Malysz moest genoegen nemen met brons, vooral door een mindere tweede sprong.

'Waanzinnig'

''Dit is waanzinning'', grijnsde Ammann nadat hij op zijn knieën in de Noorse sneeuw een feestje had gevierd. ''Dit geeft het gevoel alsof ik net verliefd ben. Het is onbetaalbaar om van deze emoties te kunnen genieten.''

De skispringers sluiten het wereldbekerseizoen zondag af in Oslo. Later deze maand staan nog de wereldkampioenschappen in het Sloveense Planica op het programma.