DOHA - Bryan Clay heeft bij de wereldkampioenschappen indoor een minimale voorsprong na de eerste dag van de zevenkamp. De Amerikaanse olympisch kampioen haalde vrijdag in Doha op de eerste vier onderdelen 3549 punten binnen.

Clay wordt op één punt gevolgd door de Rus Aleksev Drozdov. De Oekraïener Oleksij Kasjanov, leider na twee onderdelen, staat derde met 3477 punten. De meerkampers werken zaterdag nog de 60 meter horden, polsstokhoog en de afsluitende 1000 meter af.

Clay won het eerste onderdeel, de 60 meter. Daarna moest hij Kasjanov voorlaten bij het verspringen. Via het kogelstoten veroverde de Amerikaan de leiding terug, die hij bij het hoogspringen kon vasthouden. Drozdov was echter met de kogel en het hoogspringen een stuk beter en maakte veel van zijn achterstand goed.

Saladino

Bij het verspringen kon olympisch kampioen Irving Saladino zich niet plaatsen voor de finale. Bij zijn eerste indooroptreden van dit seizoen kwam de Panamees niet verder dan 7,80 meter.

De Rotterdamse Ghanees Ignisious Gaisah, wereldkampioen indoor in 2006, haalde wel de eindstrijd met een sprong van 7,89 meter. De Australiër Fabrice Lapierre kwam in de kwalificatie met 8,19 meter het verst.

Isinbajeva

Polsstokhoogspringster Jelena Isinbajeva ontsnapte aan een fiasco. Ze begon pas op een hoogte van 4,55 meter. De eerste twee pogingen mislukten, waarna de derde alsnog redding bracht.

Daarmee bereikte de Russische polsstokdiva, wereldrecordhoudster in- en outdoor, wel als beste de finale van zondag.