GARMISCH-PARTENKIRCHEN - Alpineskiester Lindsey Vonn is voor het derde jaar op rij de beste allrounder op de pistes. De Amerikaanse olympisch kampioene op de afdaling veroverde vrijdag evenals in 2008 en 2009 de algemene wereldbeker.

Ze deed dat in stijl door bij de finales in Garmisch-Partenkichen de laatste super-G van dit seizoen te winnen.

Er was nog maar één concurrente van Vonn. Maria Riesch kon ook nog aanspraak maken op de begeerde grote kristallen bol, maar dan moest de Duitse wel winnen en de Amerikaanse nauwelijks punten halen.

Dat scenario kreeg geen kans op de Kandahar-piste. Riesch eindigde als vierde, nog achter de Oostenrijkse Elisabeth Görgl en de Zwitserse Nadia Styger.

Overheersing

De 25-jarige Vonn heerste dit seizoen op de snelheidsnummers. Ze won liefst elf wereldbekerwedstrijden, waarvan zes afdalingen.

Op de Spelen van Vancouver bleef het bij de gouden medaille op het koningsnummer en de bronzen plak op de super-G. Crashes hielden haar af van meer eremetaal.

Niettemin grossierde ze deze winter in kristal, want behalve de grote bol voor de algemene wereldbeker, ontvangt ze ook de kleine bollen voor de super-G en de afdaling.

Een valpartij op de reuzenslalom vrijdag bracht Vonn niet van haar stuk. Met een pijnlijke kneuzing op haar rechterknie dook ze de helling af en noteerde de beste tijd van 1 minuut en 19,30 seconden.

Ze was 0,16 seconde sneller dan Görgl. Riesch deed er een halve seconde langer over.

'Droomseizoen'

''Mijn kaak hangt nog op de grond'', zei Vonn na de race.

''Ik was zo nerveus.'' Riesch bleek in de finale races nog een geduchte concurrente, want de Duitse hield haar kansen op de wereldbeker levend door woensdag de afdaling te winnen en donderdag als derde op de reuzenslalom te eindigen.

Riesch capituleerde vrijdag met de vierde plek op de super-G.

''Ik ben olympisch kampioen op mijn favoriete disicpline, heb een Amerikaans record in handen en win voor de derde keer de wereldbeker. Het is een droomseizoen. Als je er zo hard voor werkt, voelt het geweldig en ben je alle pijn van de blessures die ik dit seizoen heb gehad vergeten'', aldus Vonn.