HULSHORST - Motorcoureur Hugo van den Berg beëindigt al op 19-jarige leeftijd zijn racecarrière. De wegracer zag een entree in het wereldkampioenschap Superstock 1000cc mislukken en ontbeert de motivatie om alleen nationale wedstrijden te rijden. "Want dat is pure hobby", zei de coureur uit Hulshorst donderdag.

Van den Berg debuteerde al op 15-jarige leeftijd in het WK wegrace tijdens de Grand Prix van Catalonië. Kort daarna mocht hij al de TT van Assen rijden in de 125cc. In 2007 en 2008 maakte hij twee volledige GP-seizoenen mee als coureur in de 125cc. Hij behaalde 1 WK-punt in 38 races.

Na zijn vertrek bij het Nederlandse grandprixteam van Arie Molenaar richtte Van den Berg zich op de zwaardere viertaktmotoren. Een plek bij het Yamaha-team van Get2Race in het WK Superstock lag voor dit jaar in het verschiet. "Maar belangrijke sponsors haakten af. Daardoor is er geen geld genoeg om het team op te zetten."

Gat

Van den Berg viel naar eigen zeggen in een gat toen hij eind 2008 bij Molenaar moest vertrekken. "Mijn motivatie kreeg daardoor een deuk en op school was ik ook niet welkom. Ik ben maar gaan werken in een kippenslachterij, maar dat was ook niet alles."

De Hulshorster kroop toch weer op de motor en bekwaamde zich in de Supersport-klasse op een zwaardere machine. "De 125cc was altijd mijn ding geweest, maar ik beleefde steeds meer plezier in de 600cc", zei hij.

Superstock

Voor komend seizoen zag het er aanvankelijk veelbelovend uit. Van den Berg kon meedoen in het WK Superstock, een Europees bijprogramma van het WK Superbike. Door het afhaken van de sponsors verdween alle wilskracht bij Van den Berg.

"Nu het definitief is dat ik dit seizoen niet internationaal kan rijden is alle motivatie als het ware weggevloeid. Ik heb altijd redelijk professioneel geracet en zoals het er nu voorstaat kan ik eigenlijk alleen voor de hobby mee rijden in het Open Nederlands kampioenschap. Met alle respect voor de jongens die dat wel doen, voor mij is dat niet genoeg."

De motorracer is weer student geworden. Hij volgt een opleiding in de weg- en waterbouw.