NEW DELHI - Het is bij het wereldkampioenschap hockey in New Delhi weer eens tijd voor strafcornerspecialist Taeke Taekema. Het kanon van Oranje (202 treffers) begon in grootse stijl aan het vierjaarlijkse toptoernooi.

Maar na zijn doelpunten in de wedstrijden tegen Argentinië (3-0), Nieuw-Zeeland (3-1) en Canada (6-0), zes in totaal, viel de libero van Amsterdam stil.

Mede daardoor kon Nederland niet van de betere landen Duitsland (2-2) en Zuid-Korea (1-2) winnen.

Improductiviteit

''Er is niets aan de hand, hoor'', reageerde Taekema woensdag in het spelershotel laconiek op zijn plotselinge improductiviteit.

''Ik ben gewoon niet veel aan de beurt geweest in onze laatste twee groepswedstrijden. Ik heb zowel tegen Duitsland als tegen Zuid-Korea slechts één corner mogen nemen. Dat maakt je scoringskans nogal klein. Maar niemand hoeft zich zorgen te maken. Ik kan het nog steeds.''

Slippertje

Zijn laatste 'slippertje' dinsdagavond tegen Zuid-Korea, na het verstrijken van de officiële speeltijd, was er een met grote gevolgen.

Bij 2-2 had Nederland donderdag als groepswinnaar in de halve finales tegen het haalbare Engeland gespeeld. De eerste WK-nederlaag voor Oranje leverde evenwel titelfavoriet Australië als komende opponent op.

Rechtzetten

''Het was gelukkig geen fatale misser. Voordat ik die corner nam, wist ik al dat we in de halve finales zaten. Misschien heeft dat een kleine rol gespeeld in de uitvoering."

"Natuurlijk speelde ook door mijn hoofd dat ik Engeland of Australië als toekomstige tegenstander op mijn stick had. Ik pushte iets te vroeg. Daardoor ging de bal naast. Einde wedstrijd."

"Voor mijn gevoel hadden we niet verloren, omdat we waren gekwalificeerd. Maar ik had er toch even de pest in door die gemiste corner. Dat wil ik tegen Australië graag rechtzetten.''