GARMISCH - De Zwitserse skiër Carlo Janka heeft woensdag in Garmisch-Partenkirchen de laatste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen op de afdaling gewonnen.

Hij bleef in een tijd van 1.58,45 de Oostenrijker Mario Scheiber (1.58,47) net voor. Zijn landgenoot Patrick Kung en de Canadees Erik Guay eindigden samen als derde in 1.58,52.

Door zijn zege nam Janka de leiding in de stand van de wereldbeker algemeen over van de Oostenrijker Benjamin Raich. De Zwitser Didier Cuche verzekerde zich eerder al van de eindzege in de wereldbeker afdaling.

De marge tussen Janka en Raich is nu 54 punten met nog drie wedstrijden te gaan, de super-G, slalom en reuzenslalom. Hij kan de eerste Zwitserse winnaar van de wereldbeker algemeen worden sinds Paul Accola in 1992.

''Ik zal het zeker morgen in de super-G heel goed moeten doen, want Raich kan meer punten pakken op de technische nummers'', aldus Janka.

Hij realiseerde zich dat hij woensdag geluk heeft gehad.

''Het verschil met de nummer twee was zo klein; dat verzin je niet. Mijn startnummer was ook zeker in mijn voordeel, maar je moet soms ook wel wat geluk hebben om te kunnen winnen.''