UTRECHT - Dicky Palyama, Judith Meulendijks en Eric Pang hebben het kort geding tegen de badmintonbond verloren.

Het drietal wilde de vrijheid hebben om bij wedstrijden binnen de nationale selecties met hun eigen merk te spelen en niet met het materiaal van Yonex, de sponsor van de bond.

De bond zocht vorig jaar een oplossing om uit de financiële problemen te komen. Nadat niemand zich had gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in 2008 verdween voor een groot deel de subsidie van sportkoepel NOCNSF.

Met de lucratieve zevenjarige verbintenis met Yonex met een waarde van 3 tot 3,5 miljoen euro loste de bond de problemen in één klap op. In het contract werden alle spelers wel verplicht om bij wedstrijden onder de vlag van de bond met Yonex te spelen.

Dringend geld nodig

De rechter concludeerde in haar oordeel dat de drie spelers zeker hinder zullen ondervinden van het contract, maar vindt dat het algemeen belang van de bond zwaarder weegt. De rechter woog hierbij mee dat de bond heeft aangevoerd dat zij het geld van sponsor Yonex dringend nodig heeft om haar doelstellingen, het topsportbeleidsplan 2009-2012, goed te kunnen uitvoeren.

Ook vormt het contract voor de spelers geen belemmering om op hoog niveau te blijven spelen. De rechter acht ook niet bewezen dat de bond de mededingingsregels heeft overtreden door andere merken uit te sluiten.

De voorzitter van Badminton Nederland, Rob Ridder, reageerde verheugd op de uitspraak. ''We hebben de afgelopen maanden veel aandacht besteed aan deze zaak. We kunnen ons nu weer volledig gaan richten op de verdere ontwikkeling van de sector topsport en de talentontwikkeling.''

Dodemprocedure

De kans bestaat dat de spelers zich niet bij de uitspraak neerleggen. ''We beraden ons op verdere stappen'', aldus advocaat Homme ten Have. ''We zouden in hoger beroep kunnen gaan of een bodemprocedure kunnen aanspannen. We hebben deze zaak ook zeker niet verloren. Het contract van de bond is dan wel niet opzij geschoven, maar het probleem is nog steeds niet opgelost.''

Ridder hoopt echter niet dat er nog een vervolg komt. ''We willen deze zaak nu graag als afgedaan beschouwen en willen ons richten op de toekomst. Natuurlijk willen wij de sterkste spelers bij ons hebben, maar weten ook dat ze hun verplichtingen hebben. Het is aan de spelers of ze alsnog besluiten om toch met Yonex te gaan spelen.''