NEW DELHI - Bijna had Geert-Jan Derikx zijn ploeg voor een nederlaag behoed, maar de verdediger duwde vlak voor tijd - bij een 2-1 achterstand - de bal van dichtbij naast het lege doel.

"De combinatie met Teun (De Nooijer, red.) was fantastisch", blikte Derikx terug. "Het leek een echte zaalhockeygoal te worden. Maar ik miste gewoon voor open goal. Dat was niet zo handig."

Gelukkig voor Derikx had Oranje aan de 2-1 nederlaag ook genoeg om de halve finale te bereiken. Maar heel lang leek het er niet eens op dat Nederland zou gaan verliezen. Al na 24 seconden opende Ronald Brouwer de score en daarna kreeg Oranje nog kansen op meer.

Schitterende start

Derikx: "We hadden een schitterende start. We speelden echt goed. Maar die Koreanen kunnen je als geen ander in slaap sussen en dan toeslaan uit de counter. Dat wisten we sinds Melbourne al (Oranje verloor tijdens de Champions Trophy twee keer van Korea, red.) maar toch lukt het ze weer."

"Dommigheid van ons? Nee, ik zou het geen dommigheid willen noemen. Wij proberen voorin iets te creëren en soms mislukt dat. En dan zijn die Koreanen zo snel en handig dat ze binnen no-time bij onze goal zijn."