DEN HAAG - Vancouver 2010 zit er amper op, maar bij kunstrijdster Manouk Gijsman en haar trainer Zsolt Kerekes zijn alle ogen al op Sotsji 2014 gericht.

De eerste stap op weg naar dat evenement zijn de wereldkampioenschappen junioren in Den Haag, die deze week op het programma staan.

''Ik heb er even van gebaald dat ik er in Vancouver niet bij was, maar daarna heb ik me gefocust op de toekomst'', zegt het 17-jarige talent in de aanloop naar de WK voor junioren.

WK Junioren

Gijsman klopte afgelopen seizoen heel zachtjes op de deur van de Olympische Spelen in Vancouver. Kwalificeren bleek een te zware opdracht. De Alphense kwam in de buurt van een quotumplaats voor Nederland, maar daar hield het mee op.

De pupil van Kerekes stelde haar doelen bij, pieken op de WK voor junioren. Het mondiale evenement, waarbij de besten zo kunnen meedoen met de internationale seniorentop, moet Gijsman op zaterdag een plaats in de top tien opleveren.

Doorzettingsvermogen

Vier jaar geleden benaderde vader Jan Gijsman de Hongaarse trainer. Zijn dochter wilde naam maken in het kunstrijden. ''Een groot talent was ze niet'', herinnert Kerekes zich.

''Wat ze wel heeft? Het doorzettingsvermogen en de inhoud om keihard te trainen. Dat gaat haar ook in Sotsji brengen'', zo is hij overtuigd. De havo-scholiere traint inmiddels zo'n 28 uur per week, waarvan ruim de helft op het ijs.

Sotsji

''Ze is de afgelopen jaren met sprongen vooruit gegaan'', meent Kerekes, wiens salaris voor een groot deel door vader Gijsman wordt opgebracht. ''Vancouver was geen droom, dat was echt een reële optie. Sotsji over vier jaar is zeker haalbaar.''

Kunstrijden speelt zich in Nederland na de gouden jaren met Sjoukje Dijkstra, Joan Haanappel en als laatste Dianne de Leeuw af in de marge. Gekrakeel binnen de sectie topsport kunstrijden binnen schaatsbond KNSB maakte het de afgelopen jaren nog moeilijker de aansluiting met de internationale top te krijgen.

Venhuizen

Gijsman staat na het stoppen van Karen Venhuizen op eenzame hoogte in Nederland. ''Er komt inmiddels wat concurrentie aan, maar mijn motivatie haal ik vooral uit wedstrijden en trainingen in het buitenland'', zegt de jonge kunstrijdster, die nog kampt met problemen aan de rechterknie.

Technisch gezien heeft nationaal kampioene Gijsman amper nog achterstand op de top in het kunstrijden. ''Ik beheers alle sprongen. Ik moet alleen nog stabieler worden. Dat betekent in Den Haag een goede korte en lange kür afwerken'', zegt ze zelf. ''Ze moet het zelfvertrouwen krijgen dat ze alles kan'', kijkt Kerekes vooruit naar de lange weg naar Sotsji.