NEW DELHI - De Nederlandse hockeyers hebben zich dinsdag ternauwernood geplaatst voor de halve finales van het wereldkampioenschap in New Delhi.

Oranje was in de laatste groepswedstrijd niet opgewassen tegen Zuid-Korea: 1-2. Voor de ploeg van bondscoach Michel van den Heuvel scoorde Ronald Brouwer.

Australië

Nederland eindigde door de eerste nederlaag bij het WK met tien punten op de tweede plaats in poule A, achter Duitsland (elf punten). Ook Zuid-Korea kwam op tien punten uit. Door een beter doelsaldo (+10 tegen +8) kwalificeerde Oranje zich bij de laatste vier.

In de halve eindstrijd speelt Nederland donderdag tegen titelfavoriet Australië, de nummer 1 van groep B. Engeland neemt het in de andere wedstrijd op tegen Duitsland.

Duidelijk

Beide ploegen wisten bij het beginsignaal precies waar ze aan toe waren. Door de net iets te klein uitgevallen zege van olympisch kampioen en titelverdediger Duitsland tegen Nieuw-Zeeland (5-2) in de eerste wedstrijd van dinsdag, kon Oranje tegen Zuid-Korea met een gelijkspel volstaan om de eindzege in poule A veilig te stellen.

Zuid-Korea moest winnen met tenminste twee treffers verschil om ten koste van Oranje naar de halve finales te gaan.

Counter

Van den Heuvel was vooraf beducht voor de Zuid-Koreaanse counter. De Brabantse bondscoach had vorig jaar bij de Champions Trophy in Melbourne, waar Oranje teleurstellend als vierde eindigde, zijn lesje geleerd.

Nederland was bij dat toernooi in twee duels qua veldspel beter dan Zuid-Korea, maar verloor wel beide wedstrijden. Van den Heuvel wilde niet nog een keer in de Aziatische val lopen.

Van een gedoseerd aanvalsplan bij Oranje was in de eerste helft evenwel geen sprake. In balbezit zocht de Nederlandse ploeg in hoog tempo en vlot combinerend de Zuid-Koreaanse cirkel op. Met name aanvoerder Teun de Nooijer, bezig aan zijn vijfde WK, was bij vlagen ongrijpbaar.

Voorsprong

Nederland nam al na amper een halve minuut een geruststellende voorsprong. Een vloeiende aanval over de rechterflank, met De Nooijer als aangever, werd door Brouwer doeltreffend afgerond, 1-0.

Het goed georganiseerde Oranje verzuimde daarna voor de rust het technische surplus in nog meer treffers om te zetten.

Juichen

In de 32e minuut kwam Zuid-Korea op gelijke hoogte. Hyun Woo Nam scoorde uit de eerste strafcorner. Het was de eerste korte hoekslag bij het WK die doelman Guus Vogels niet kon pareren, 1-1.

Met een redding van Wouter Jolie in de doelmond ontsnapte Nederland kort na de rust aan een snelle achterstand. Maar in de 45e minuut kon Jolie de bal niet goed wegwerken nadat Vogels ver zijn doel was uitgelopen. Jong Hong Seo sloeg van dichtbij toe, 1-2.

In het zenuwslopende vervolg van de wedstrijd kwamen beide ploegen niet meer tot scoren. Ondanks de nederlaag kon Oranje toch nog juichen over de felbegeerde plaats in de halve eindstrijd.