NEW DELHI - Het is onvoorstelbaar dat de ooit zo machtige Nederlandse mannenploeg momenteel in het internationale hockey met geen enkele hoofdprijs kan pronken.

Dat gaf Jan Albers, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Hockeybond (KNHB), maandag in het imposante spelershotel in New Delhi, ronduit toe. ''Dat kan echt niet'', zei hij op de rustdag van de Nederlandse ploeg bij het wereldkampioenschap.

Oranje won in 2006 met de Champions Trophy in Spanje de laatste grote prijs. In 2007 veroverde Nederland in Manchester nog wel de Europese titel, maar die trofee telt in de toch al niet zo brede, mondiale sport niet echt mee.

''Sinds ik als voorzitter aantrad in 2006, hebben we niets meer gehaald in het mannenhockey'', besefte Albers. ''Dat moet snel veranderen. Dat zijn we aan onze stand verplicht. We hebben de spelers, de organisatie en het kader ervoor.''

Stagnatie

Volgens hockeykenners is de grote toeloop van buitenlandse spelers naar de nationale competitie, waarin inmiddels flink wordt betaald, een belangrijke reden voor de jarenlange stagnatie in het Nederlandse mannenhockey. De internationals uit andere landen zouden de ontwikkeling van de vaderlandse talenten stagneren.

''Met dat excuus neem ik geen genoegen'', betoogde Albers. ''We houden nog voldoende hockeyers over om met de nationale ploeg prijzen te winnen. Het liefst al bij dit WK in New Delhi. Het loopt vooralsnog goed hier met Oranje, maar we hebben nog geen zak."

"Aan de andere kant moeten we ook reëel blijven. De olympische titel bij Londen 2012 is het doel, zowel bij de mannen als de vrouwen. Daar moet het gebeuren. Maar succes hier in India zou meer dan welkom zijn.''

Wereldtitel

Teammanager Ties Kruize, tevens bestuurslid Topsport bij de KNHB, is het helemaal eens met zijn voorzitter. ''We zijn naar dit WK met één doel gekomen en dat is de wereldtitel'', benadrukte de oud-international, die in India nog een grote reputatie geniet.

''Maar we kunnen net zo goed vijfde worden. De verschillen in de wereldtop zijn heel klein. Maar dat neemt niet weg, dat ik vind dat Nederland als hockeyland altijd bij de eerste drie moet eindigen. Anders hebben we het gewoon niet goed gedaan.''

Topsportcultuur

Kruize: ''Onze topsportcultuur is echter zeker niet achterhaald. We zullen de goede dingen uit ons eigen systeem vooral moeten blijven doen. Maar aan de andere kant moeten we ook kijken naar veranderingen, naar een nieuwe aanpak. Naar een nog professionelere manier van werken."

"Maar dat kost tijd. Het feit dat je de grootste hockeybond bent binnen de internationale federatie FIH en dus ook de beschikking hebt over de meeste spelers, is allang geen garantie meer op succes.''

Halve finales

Nederland speelt dinsdag tegen Zuid-Korea bij het WK de laatste groepswedstrijd. Oranje heeft voldoende aan een gelijkspel om zich te plaatsen voor de halve finales.

Een nederlaag met één doelpunt verschil volstaat ook. Oranje eindigde bij het vorige WK in 2006 in Duitsland op de blamerende zevende plaats.