WHISTLER - Skiloopster Justyna Kowalczyk uit Polen heeft goud gewonnen op de 30 km klassieke stijl massastart bij het skilopen. Zilver was er voor de Noorse Marit Björgen, het brons ging naar Aino-Kaisa Saarinen.

De ruim anderhalf uur durende wedstrijd van zaterdag stond niet alleen in het teken van een sportieve prestatie maar ongewild ook in het teken van een dopingruzie.

Kowalczyk had de Noorse drievoudig olympisch kampioene van Vancouver, Björgen, op een internetsite beschuldigd van het gebruiken van astmamedicatie met het doel wedstrijden te winnen.

Hulpmiddel

''Marit weet zelf ook wel dat ze zonder dat 'hulpmiddeltje' niet veel heeft om te laten zien'', aldus de Poolse atlete die ooit zelf werd geschorst wegens doping. Kowalczyk tekende in Vancouver voorafgaand aan de slotwedstrijd voor een zilveren en een bronzen medaille.

Na de 30 km klassiek stijl kon de Poolse alleen maar tevredenheid uitstralen. ''Ik voel me geweldig maar ben ook erg moe. Ik vocht en kan me niet eens de laatste 200 meter herinneren. maar dit zijn de Spelen en je moet vechten. Het voelt goed de nummer een te zijn.''

Vijf medailles

Björgen verloor het duel met 0,3 seconde verschil. ''Vandaag was Kowalczyk uiteindelijk de sterkste. Ik wist dat het zwaar zou worden maar om naar huis te gaan met vijf medailles voelt geweldig'', aldus de Noorse.

De coach van de Noorse deed de beschuldigingen van Kowalczyk over het gebruik van verboden middelen af als belachelijk. ''Dit is het meest idiote wat ik heb gehoord sinds de start van de Winterspelen. Marit heeft goedkeuring gekregen om dat middel te gebruiken van de internationale skifederatie en het mondiale antidopingbureau WADA.''

Kemphanen

De twee kemphanen verloren elkaar de hele wedstrijd geen seconde uit het oog. Er ontspon zich een boeiend gevecht. Rond de 22e kilometer koos Björgen de aanval. Ze sloeg een gat van een seconde of vijf maar was die een paar kilometer later weer kwijt. Wel liep het duo weg van de concurrentie. Kowalczyk bleef in het spoor van de Noorse.

Pas kort voor binnenkomst in het stadion nam de Poolse de kop over. Zij aan zij gleden de twee op de finish af. Het verschil was uiteindelijk miniem. Saarinen volgde op ruim een minuut van de winnares.