Dagelijks trainen, wekenlange trainingsstages in het buitenland, internationale wedstrijden. Een topsporter is al snel twintig tot dertig uur per week met zijn sport bezig. Stel dat je dan ook nog moet werken om je geld te verdienen…

Het is best lastig als je topsport met werk moet combineren. “Je bent twintig tot dertig uur per week aan het trainen, maar dat wil niet zeggen dat je die overige uren kunt werken,” zegt Bram Ronnes, die als beachvolleyballer meedeed aan de Olympische Spelen in Beijing.

“Je moet ook rekening houden met de verhouding arbeid en rust. Werken naast topsport vraagt daarom niet alleen om flexibiliteit, maar ook om creativiteit. Je moet bijvoorbeeld kunnen afspreken dat je misschien twee maanden werkt en daarna een maand niet. Daar moet je als werkgever wél voor open staan.” 

Niet makkelijk

Schaatser Jeroen Gijzen deelt de mening van Ronnes en weet uit ervaring dat het niet altijd even gemakkelijk is. “Lang niet iedereen binnen het bedrijf snapt waar je mee bezig bent en waar je uithangt als je niet op het werk bent."

"Je moet zelf begrip kweken voor die situatie, want je wilt ook geen uitzondering zijn. Het is erg belangrijk voor een sporter dat alles goed zit. Je thuissituatie, je werk. Pas als dat allemaal klopt, kun je goed presteren.”

Topsport is een fulltime job

Ondanks de flexibele instelling van haar werkgever bleek het voor shorttrackster Annita van Doorn niet haalbaar om werk en topsport te combineren. “Topsport is in feite al een fulltime job. Ik heb het geprobeerd om te combineren. Ik werkte van twaalf tot vier uur, zodat ik voor en na mijn werk kon trainen. Uiteindelijk bleek de combinatie toch te zwaar.”

De focus van Van Doorn ligt voorlopig even niet op werk. “Ik richt me volledig op de Olympische Spelen. Het is een keuze die ik zelf maak. Gelukkig krijg ik vanwege mijn A-status een vergoeding van zeventig procent van het minimumloon. Daarnaast probeer ik sponsoren te vinden om rond te komen.”

Als de Spelen voorbij zijn, komt ze in wat rustiger vaarwater en gaat ze verder met de studie psychologie aan de Open Universiteit. “Het is afwachten hoe lang je nog mee kunt en wilt in de top. Feit is wel dat je als topsporter pas laat aan een maatschappelijke carrière kunt beginnen.”

Speeddaten

Wat is het voordeel voor werkgevers om een topsporter in dienst te nemen? Uit onderzoek blijkt dat werkgevers vooral waarde hechten aan competenties als discipline, doorzettingsvermogen, omgaan met tegenslag en resultaatgerichtheid van topsporters. Dat maakt ze waardevolle collega's en medewerkers.

Ronnes werkt inmiddels als programmamanager van Goud op de Werkvloer, een gezamenlijk project van NOC*NSF, Sport&Zaken en Randstad. Met dit project ondersteunt Randstad de ambitie van NOC*NSF om in 2012 in ieder geval honderd flexibele werkplekken in Nederland te bieden aan topsporters.

Ronnes signaleert gelukkig een stijgende belangstelling van werkgevers om topsporters in dienst te nemen. Hij organiseerde onlangs voor de tweede maal een succesvolle speeddate tussen (ex)topsporters en bedrijven. Vijftien ondernemingen en instellingen waren aanwezig, waaronder ABN Amro, Ernst & Young, RWE/Essent, Politie, het ministerie van VWS en Zilveren Kruis Achmea.

Diversiteit

Bij sommige bedrijven en instellingen werken al topsporters, zij waren ook op de speeddate aanwezig om over hun ervaringen te vertellen. Andere zijn van plan om een start te maken, zoals Zilveren Kruis Achmea. Renée Verhulst, HR teammanager bij Achmea Zorg: “Als onderneming staan we voor vitaliteit en gezondheid."

"Sport past daar natuurlijk prima in. Bovendien versterkt het de diversiteit van je organisatie. We zoeken nu eerst een stagiair die de organisatie warm kan laten lopen voor een topsporter als collega. Vervolgens zullen we dit jaar dan de eerste topsporter in dienst nemen.”