VANCOUVER - Een enorme blunder heeft Sven Kramer dinsdag zijn tweede olympische medaille gekost. De Nederlandse schaatser maakte op de 10 kilometer bij een wissel een fout door in de verkeerde baan verder te schaatsen.

Kramer lag op dat moment op koers voor goud. De 23-jarige Fries noteerde ook de beste tijd, maar werd na afloop gediskwalificeerd.

Door zijn misser ging het goud naar de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee: 12.58,55. Ivan Skobrev uit Rusland pakte in 13.02,07 het zilver, Bob de Jong pakte brons in 13.06,73.

Binnenbaan

Kramer werd waarschijnlijk op het verkeerde been gezet door coach Gerard Kemkers. De trainer van de TVM-ploeg leek naar de binnenbaan te wijzen toen Kramer hem halverwege de race op de kruising passeerde.


De schaatser besloot vervolgens op het laatste moment om - weer - de binnenbocht in te duiken. Kramer leek aanvankelijk niet te beseffen dat hij in de verkeerde baan zat.

Verkeerd

De winnaar van het goud op de 5 kilometer kwam na zijn laatste ronde juichend over de finish, maar kreeg toen van Kemkers te horen dat hij een fout had gemaakt.

"Hij stuurt me gewoon de verkeerde baan in", brieste Kramer toen hij op een bankje op het middenterrein van de Richmond Olympic Oval was neergeploft, met een hoofdbeweging richting Kemkers. De coach zat op zijn knieën met de handen tegen het gezicht.

Lee

Seung-Hoon Lee profiteerde van de Nederlandse blunder. De Zuid-Koreaan reed een nieuw olympisch record en veroverde daarmee zijn tweede medaille in Vancouver. Eerder pakte Lee zilver op de 5 kilometer.

De Jong, vier jaar geleden in Turijn de winnaar van olympisch goud op de 10.000 meter, greep mede dankzij de diskwalificatie van Kramer opnieuw een medaille.