Een klein wedstrijdverslag. Hij zit te slapen op de derde ring van het Hockey Place, the place to be zondagnamiddag. Het hoofd hangt geknikt op zijn borst, hij heeft een iel nekje en onder zijn pet pliepen slierten grijs haar.

Net een reiger. De balpen heeft hij vast in zijn vuist. Op schoot een velletje papier, met aantekeningen zoals een coach die zou maken, met pijlen en vlakken. Hij draagt een blauwe jas. Het embleem geeft zijn voorkeur prijs: fan van New York. Hij is journalist, we zitten naast elkaar en hij slaapt.

USA-Canada, tussenstand 2-1, einde eerste periode. Buiten gaan tickets voor idiote prijzen van de hand. Voor de tv zitten 10,6 miljoen Canadezen, meer dan ooit tevoren bij een sportwedstrijd.

Stoombootfluit

Het doet hem niets. Als de stoombootfluit afgaat en de eerste periode voorbij is, schrikt hij wakker. Verder geen paniek.

Na de nederlaag moet Canada straks van Duitsland winnen om in leven te blijven. Sterspeler Sidney Crosby staat na de game op standje professioneel. Hij zegt professionele dingen, zoals "we kampten met een paar ongelukkige momenten, alles aan gedaan, ik zie het nog zonnig in".

Domineren

“Nog één vraag,” roept iemand. Naast me weifelt een kerel voor hij afvuurt. "Sid, hoe voelt het als je…". Te laat, Crosby draait zich om. Dan maar tegen mij: "…om de wedstrijd te domineren en niet te winnen."

Nou, wat Crosby gezegd kúnnen hebben?
a) klote
b) ruk
c) balen
d) niet zo erg

De oude reiger met de blauwe jas was het niet. Die stond verderop scherp als een mes de goalie te ondervragen. Niets hype, gewoon je werk doen. Mooi man.

Nando Boers van Sportweek schrijft elke dag tijdens de Winterspelen een column over sport en andere zaken. Hij volgt vooral het schaatsen, maar hij ziet veel meer.