BAKOERIANI - De verongelukte rodelaar Nodar Koemaritasjvili heeft een dag voor zijn dodelijke crash zijn grote ongerustheid uitgesproken over de supersnelle olympische baan in Whistler.

Dat deed de 21-jarige Georgiër vorige week donderdag in een telefoongesprek met zijn 46-jarige vader David, zelf een voormalig rodelaar.

''Nodar zei tegen me: Papa, ik ben echt bang voor deze baan. Ik heb toen tegen hem gezegd: start dan een beetje langzamer. Maar daar wilde Nodar niets van weten. Hij antwoordde: Ik ben naar de Olympische Spelen gekomen om te proberen goud te winnen.''

Beseft het niet

David Koemaritasjvili zei tegen het Amerikaanse persagentschap AP dat hij nog niet werkelijk beseft dat zijn zoon in Canada is overleden. Hij heeft de beelden van het afschuwelijke ongeval, vrijdag tijdens de training, nog niet gezien. ''En die zal ik ook nooit willen zien'', liet hij weten.

''Mijn zoon traint op de rodelbaan sinds zijn veertiende jaar. Hij is op tal van banen actief geweest, zoals in Frankrijk, Oostenrijk en Canada. Iedereen kan een keer een fout maken en een been breken op een rodelbaan. Maar doodgaan?''

Rouwdienst

Met een korte rouwdienst in besloten kring namen teamleden en officials maandag afscheid van de jonge rodelaar. Het lichaam van Nodar Koemaritasjvili werd later op de dag vanuit Vancouver per vliegtuig overgebracht naar Tbilisi in Georgië.